Gezondheid

Hamsteren van medicijnen aan banden gelegd

Mensen die medicijnen gebruiken, kunnen de gebruikelijke hoeveelheden meekrijgen, maar ze mogen niet extra bijbestellen.

Apotheken, drogisterijen, groothandels en de overheid hebben afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen aan het hamsteren slaan. Ook de verkoop van paracetamol wordt aan banden gelegd, zodat het voor iedereen beschikbaar blijft.

Volg hier het liveblog met alle ontwikkelingen rondom het coronavirus

Drogisterijen krijgen het advies om klanten voorlopig maximaal drie pakjes van de pijnstiller te verkopen. Voor receptgeneesmiddelen geldt dat ze niet in grotere hoeveelheden dan normaal worden uitgegeven.

“Deze voorzorgsmaatregelen zijn genomen, zodat andere mensen niet met lege handen komen te staan”, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Mogelijk tekort

De uitbraak van het coronavirus heeft vooralsnog niet geleid tot een tekort aan geneesmiddelen, aldus het CBG. “Het is echter niet uit te sluiten dat er leveringsproblemen kunnen ontstaan als het handelsverkeer met China en India langere tijd wordt belemmerd.” In die landen wordt veel medicatie geproduceerd.

Lees ook: Vechtpartij in supermarkt Amstelveen vanwege hamsteren wc-papier

ANP