Gezondheid

Op veertien Amsterdamse basisscholen zit te veel lood in het drinkwater

Op veertien basisscholen in Amsterdam is een verhoogde loodconcentratie in het drinkwater gemeten. Dat schrijft wethouder Laurens Ivens van Wonen aan de gemeenteraad. Ook bij honderden woningen in de stad zijn er problemen.

De concentratie is te hoog als er meer dan vijf microgram lood per liter drinkwater zit. Dat betekent dat het water door loden leidingen stroomt die vervangen moeten worden. Er zijn tot nu toe bij 111 basisscholen metingen gedaan, in veertien gevallen zat er te veel lood in het water.

Lees ook: Dit staat je te wachten als er lood in je drinkwater zit

Ook bij drie van de 28 onderzochte middelbare scholen waren verhoogde concentraties. Bij elf wooncomplexen van Amsterdamse woningcorporaties werd ook een overschrijding gemeten. Bij zes van die complexen zijn de loden leidingen inmiddels vervangen.

Jonge kinderen en zwangere vrouwen

Via de oude leidingen, die kunnen voorkomen in gebouwen die gebouwd zijn voor 1960, kunnen looddeeltjes in het drinkwater terechtkomen. Dat is vooral een risico voor zwangere vrouwen en kinderen tot en met zeven jaar.

De gemeente geeft daarom bij het vervangen voorrang aan gebouwen waar zwangere vrouwen en jonge kinderen komen of verblijven. Er zijn inmiddels al bij drie kinderdagverblijven in de hoofdstad nieuwe leidingen aangelegd.

ANP