Gezondheid

Suïcidale Charlotte is niet blij met de plannen over de wachtlijsten

Het plan van zorgverzekeraars en GGZ Nederland om de problemen in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken lost nauwelijks wat op. Dat vindt Charlotte Bouwman. Eind januari kwam ze landelijk in het nieuws toen ze uit protest met haar hond Bobby bivakkeerde bij het ministerie van Volksgezondheid.

Staatssecretaris Blokhuis gaf GGZ Nederland en de zorgverzekeraars toen vier weken de tijd om met een plan te komen. Die deadline is inmiddels verstreken en er lijkt nog geen oplossing. Sterker nog: Charlotte heeft zelf een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat veel cliënten in de zorg nog altijd niet geholpen worden en de wachtlijsten zelfs lijken op te lopen.

Lees ook: Actie suïcidale Charlotte succesvol; ministerie grijpt in als mensen niet op tijd acute mentale zorg krijgen

Jarenlang op wachtlijsten staan

Charlotte is al acht jaar psychisch ernstig ziek en heeft al tientallen zelfmoordpogingen gedaan. Ze heeft complexe zorg nodig, maar staat hiervoor al twee jaar op de wachtlijst. In december hoorde ze dat daar nog minimaal een jaar bovenop komt. Om de gezondheidszorg te verbeteren heeft Bouwman drie eisen opgesteld: een helpdesk voor mensen met complexe psychische problemen, landelijke behandelcentra voor deze groep en actie op het gebied van acute hulp.

De GGZ wil niet woensdagavond niet reageren op de plannen. Dit omdat die nog niet officieel naar buiten zijn gebracht. Charlotte is in ieder geval duidelijk en heeft meteen staatssecretaris Blokhuis gemaild. Blokhuis heeft eerder beloofd om in actie te komen als de plannen van de GGZ niet goed vindt. Of hij dat nu ook gaat doen is nog onduidelijk.

Volgende week vrijdag heeft Charlotte opnieuw een afspraak met Blokhuis. Dan worden ook de plannen openbaar gemaakt.