Politiek

Actie suïcidale Charlotte succesvol; ministerie grijpt in als mensen niet op tijd acute mentale zorg krijgen

Het ministerie van Volksgezondheid gaat ingrijpen als zorgaanbieders en verzekeraars er niet in slagen om mensen die complexe psychische zorg nodig hebben te helpen. Op die manier wil staatssecretaris Paul Blokhuis iets doen aan de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Blokhuis deed deze belofte tijdens een gesprek met Charlotte Bouwman die sinds een week actie voert op het ministerie om aandacht te vragen voor de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg.

Lees ook: Suïcidale Charlotte staat al 804 dagen op een wachtlijst en eist nu hulp van het kabinet

Ze is al acht jaar psychisch ernstig ziek en heeft al 21 zelfmoordpogingen gedaan. Ze heeft complexe zorg nodig, maar staat hiervoor al twee jaar op de wachtlijst. In december hoorde ze dat daar nog minimaal een jaar bovenop komt. Om de gezondheidszorg te verbeteren heeft Bouwman drie eisen opgesteld: een helpdesk voor mensen met complexe psychische problemen, landelijke behandelcentra voor deze groep en actie op het gebied van acute hulp.

Veel steun voor Charlotte’s actie

Dinsdag had ze voor de tweede maal een gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis. Haar actie krijgt veel bijval. Ook vandaag zochten tientallen lotgenoten en medestanders haar op in de hal van het ministerie.

Door haar actie is het manifest Lijm de Zorg opgesteld dat al meer dan 60.000 keer is ondertekend en wordt overhandigd aan de Tweede Kamer. Woensdag is er een debat over de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Charlotte is daarbij aanwezig. Na morgen zal ze dan alleen nog op maandag actie voeren voor de deur van het ministerie.

ANP/Redactie