Gezondheid

Studente van Chinese afkomst met mes bewerkt na kritiek op corona-carnavalslied

Eigenlijk kan ze nog steeds niet geloven wat er is gebeurd. Afgelopen nacht werd Cindy, een Nederlandse studente van Chinese afkomst, mishandeld omdat ze een opmerking maakte tegen een groep jonge mannen die het carnavalslied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ zong, dat over het coronavirus gaat.

De studente stond in de lift van haar flat in Tilburg, op weg naar beneden, toen het groepje instapte. Daar begonnen ze het lied, dat bekend werd doordat Radio 10 het uitzond, te zingen. Cindy zei dat ze het niet oké vond dat ze dit lied zongen en vroeg ze om te stoppen. Maar dat viel niet in goede aarde.

De mannen werden agressief. Ze gingen Cindy te lijf en verwondden haar met een mes. “Gelukkig hebben ze me niet echt gestoken, maar ik heb wel snijwonden in mijn hals en borst. En ik heb mijn hoofd zo hard gestoten dat ik even bewusteloos raakte en nu een hersenschudding heb”, vertelt ze.

Lees ook: Chinezen woest om corona-carnavalslied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’

Na het incident waarschuwde Cindy zelf de politie en die hebben de melding opgenomen. De studente gaat binnenkort officieel aangifte doen.

Ze is nog steeds behoorlijk van slag door het incident. “Er worden wel vaker opmerkingen gemaakt, maar als ik daar mensen op aanspreek is daar meestal wel een normaal gesprek over te voeren. Deze jongens werden meteen agressief. Dat heb nog nog niet eerder meegemaakt.” Om bij te komen van de gebeurtenis is ze nu even niet thuis, maar bij haar ouders.

Cindy vermoedt dat de daders, net als zij, studenten zijn. Ze hoopt dat ze zich zullen melden bij de politie. “Ik zou graag met ze in gesprek gaan, want haat lost niets op.”