Opmerkelijk

Chinezen woest om corona-carnavalslied 'Voorkomen is beter dan Chinezen'

De Chinese gemeenschap staat op de achterste benen wegens een carnavalslied dat gaat over het coronavirus. Het nummer werd gedraaid in de radio-uitzending Laat Met Lex op Radio 10 en sindsdien regent het klachten.

Het lied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ is gemaakt door Rotterdamse Toon, op de melodie van kraker ‘Wij vieren feest’. In het nummer wordt onder meer gezongen dat Nederlanders vooral geen Chinees meer moeten eten. “Vreet geen Chinees, dan heb je niks te vrezen, want voorkomen is beter dan Chinezen, niet dom wezen, corona heb je zo (ja en je mondkapje gaat dus niet af), het mot iedereen dat is nou wel bewezen en voorkomen is beter dan Chinezen, niet stom wezen, corona heb je zo. (Kom op oma, anders wordt het plat spuiten….).”

https://twitter.com/ooievaarskokkie/status/1225343324749488128

Woest en gekwetst

De Chinese gemeenschap is woest en gekwetst. Er zijn aangiftes gedaan, de mailbox van Laat met Lex-dj Lex Gaarthuis stroomde vol met klachten en er is door de gemeenschap een persbericht verspreid, waarin wordt geëist dat het nummer van internet wordt verwijderd, anders worden er juridische stappen ondernomen. “Een carnavalsliedje over het coronavirus met het doel met z’n alleen daarop te hossen en te dansen en Lol te maken, is volkomen respectloos, onfatsoenlijk en diep kwetsend voor de honderden slachtoffers en diens familieleden en vrienden. De tekst over ‘die stink-Chinezen’ is bovendien haatzaaiend en discriminerend”, luidt het persbericht.

Er is inmiddels ook een petitie gestart onder de titel ‘We zijn geen virussen’.

Excuses

Zowel Radio 10 als Gaarthuis zijn diep door het stof gegaan. De zender laat weten dat de video van al hun kanalen is verwijderd en heeft op alle mediakanalen excuses aangeboden. Ook Gaarthuis biedt zijn excuses aan en zal dat maandag tijdens zijn uitzending herhalen. “Dit is bedoeld als satire, met een ontzettend vette knipoog. En wij maken ook bij satire en humor altijd een afweging of het z’n doel niet voorbij schiet en ik moet constateren dat dat hier wel is gebeurd. Een fout en iets waar ik mijn excuses voor aan wil bieden.”