Grote stroomstoring in Den Haag na acht uur helemaal verholpen

Heel Den Haag heeft weer elektriciteit. Netbeheerder Stedin liet rond 19.15 uur weten dat acht uur na het begin van de grote stroomstoring alle getroffen adressen weer stroom hebben.

Stedin stuurt gedupeerde bedrijven en huishoudens een brief over een vergoeding voor de geleden schade. “De storing heeft langer dan vier uur geduurd. Dit betekent dat klanten recht hebben op compensatie, legt de netbeheerder uit. “Voor een gemiddelde huisaansluiting is dat 35 euro.”

Brand in hoofdverdeelstation

In grote delen van de Hofstad viel maandagochtend kort na 11.00 uur de stroom uit. 37.000 adressen in delen van het centrum, Scheveningen en Duindorp kwamen zonder elektriciteit te zitten. De oorzaak was volgens Stedin een brand in het hoofdverdeelstation bij de energiecentrale op het De Constant Rebecqueplein.

Toen de netbeheerder de energiecentrale opnieuw wilde starten bleek de schade “toch groter dan gedacht”. Vanwege de veiligheid moesten er daarom eerst nog herstelwerkzaamheden plaatsvinden. Stedin zei daarop dat de stroomstoring “nog zeker de rest van de middag” zou duren. Sinds 12.30 uur hadden ruim 4.700 adressen in het centrum weer stroom.

Lees terug: Heel Curaçao plat door stroomstoring: ‘Kan huis niet uit door elektrische poort’

Winkels, trams, waterzuivering: alles stil

Door de verstoring moesten winkels en horeca in het centrum dicht. Onder andere in De Bijenkorf werden klanten naar buiten geleid, waarna de deuren gesloten werden. Ook het Haagse stadhuis en het Binnenhof werden getroffen. In het Tweede Kamergebouw draaide een noodaggregaat, alleen voor “noodzakelijke doeleinden” was er stroom beschikbaar.

De stroomstoring was ook direct goed te zien in het straatbeeld doordat trams stilvielen in het centrum en in Scheveningen. Het tramverkeer in Den Haag raakte hierdoor grotendeels ontregeld: op tien van de dertien tramlijnen waren er problemen. Vanaf 13.00 uur werd het tramverkeer langzaamaan weer opgestart, aldus de Haagse vervoerder HTM.

Lees terug: Defecte zekering oorzaak stroomstoring Amsterdam met verschillende ontploffingen

Verder kwam ook de afvalwaterzuivering deels stil te liggen en daardoor kon het afvalwater tijdelijk niet worden gezuiverd, meldde het Hoogheemraadschap van Delfland. Hagenaars werden daarom opgeroepen om op zo zuinig mogelijk om te springen met water. “Heb je wel weer stroom, zet ook dan bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser liever niet aan.”

Redactie/ANP