112

Heel Curaçao plat door stroomstoring: 'Kan huis niet uit door elektrische poort'

In heel Curaçao is de stroom uitgevallen. Dit is het gevolg van brand in een transformator bij de Isla-raffinaderij, iets na 10.00 uur ‘s ochtends lokale tijd (15.00 uur Nederlandse tijd).

Het ziet ernaar uit dat Curaçaoërs nog wel even zonder stroom zitten: de storing zou nog zo’n vier tot zes uur kunnen duren, meldt elektriciteitsbedrijf Aqualectra.

Vast in huis door stroomstroring

De stroomstoring brengt allerlei ongemakken en problemen met zich mee. Jolanda is kapper op Curaçao en zit al sinds vanochtend aan huis gekluisterd. “Ik heb een elektrische poort om mijn huis en die gaat nu niet meer open.”

Haar kinderen kon ze dus ook niet ophalen. “Dat heeft iemand anders gedaan. Er zijn altijd wel lieve mensen die willen helpen.”

Op Curaçao zijn ze wel wat gewend

Ook Alba uit Wesepe, Overijssel merkt aan alles dat er geen stroom meer is in Willemstad, waar ze woont. “Het is druk op de weg, omdat de stoplichten het niet doen. En veel mensen zijn van hun werk naar huis gegaan, omdat de airco’s en computers op kantoren niet meer werken.”

We hebben vaker stroomstoring”, vertelt ze. Dus ze is wel wat gewend. “Maar normaal gesproken duurt het niet veel langer dan een paar uur en ook niet op het hele eiland.” De laatste keer dat het eiland door een algehele black-out werd getroffen was in 2006.

Dankzij generatoren toch stroom

Verschillende bedrijven hebben als gevolg van de storing de deuren gesloten. “Maar grote bedrijven, supermarkten en hotels zijn voorzien van generatoren, net als sommige huizen, omdat het toch vaker voor komt hier.”

Het Openbaar Ministerie op de Nederlandse Antillen meldt op Twitter dat het ook online huilen met de pet op is: “Er is voorlopig geen e-mailcontact mogelijk met het Openbaar Ministerie BES. De server, die op Curaçao draait, ligt plat door een volledige uitval van het elektriciteitsnet op Curaçao.”