Misdaad

Familie Orlando Boldewijn tevreden met eis van twintig maanden tegen Roy B.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag twintig maanden gevangenisstraf geëist tegen Roy B. (29) in zaak rond de dood van Orlando Boldewijn ruim twee jaar geleden. Justitie acht dood door schuld bewezen. Hoewel ‘geen straf hoog genoeg is’, laat Orlando’s familie aan Hart van Nederland weten tevreden te zijn met de eis van het OM.

Volgens het OM valt het Roy B. aan te rekenen dat de 17-jarige tiener op 18 februari 2018 is verdronken. “Hij heeft zijn morele plicht totaal verzaakt door niet 112 te bellen”, aldus de officier van justitie bij het bekendmaken van de strafeis. De aanklager verweet de verdachte “totale koude onverschilligheid” over het lot van Orlando.

Roy B. zag Orlando liggen

De Rotterdamse tiener had die bewuste avond een date met Roy B. in diens drijvende vissershuisje op een plas in de Haagse wijk Ypenburg. De jongen kwam niet meer thuis en was meer dan een week vermist. Nadat Orlando’s lichaam was gevonden in het water verklaarde Roy B. dat hij hem die nacht in het water heeft zien spartelen met de handen omhoog. Toch deed hij niets.

Lees ook: Zaak-Orlando Boldewijn van start: wat gebeurde er tijdens de Grindr-date?

Maandag trok de verdachte die verklaring gedeeltelijk in tijdens de eerste zitting van de rechtszaak. Roy B. zei dat hij zijn verklaring onder druk van de politie had gedaan. Hij kon nu alleen met zekerheid zeggen dat hij die nacht “iets gehoord of gezien had” in het water. Dat hij geen 112 belde, kwam omdat hij “helemaal in paniek was”.

Advocaat Sébas Diekstra, die de moeder van Orlando bijstaat, was zeer kritisch over die verklaring. “Op 21 augustus 2017 zou de verdachte volgens het dossier nog een drenkeling hebben gered uit het water en dan verklaart hij nu opeens dat hij niet wist wat hij moest doen? Dat komt totaal ongeloofwaardig over.”

‘Ik ben erin geluisd’

Roy B. bleef met wisselende verklaringen volhouden dat hij zijn date met zijn bootje weer op de kant had gezet. Hij kon niet verklaren waarom de tiener in de buurt was blijven rondlopen, iets wat door verschillende camera’s en getuigen is waargenomen. “Tot op de dag van vandaag denk ik dat die jongen het water in gejaagd is of zo. Ik denk nog steeds dat ik erin ben geluisd.”

Kijk terug: Familie en vrienden herdenken Orlando Boldewijn in Den Haag

Dat hij ook de dagen daarna niet naar de politie is gegaan, terwijl Orlando’s familie en vrienden radeloos op zoek waren, kwam volgens Roy B. omdat een vriend hem had geadviseerd “stil te blijven zitten”. Ook mochten zijn ouders niet weten van zijn seksdates met jongens.

‘Geen straf ooit hoog genoeg’

Diekstra laat na het uitspreken van de strafeis weten dat voor Orlando’s moeder “geen straf ooit hoog genoeg zal zijn”. “Maar mede gezien het juridische verwijt dat de verdachte wordt gemaakt is de geëiste gevangenisstraf niets minder dan op zijn plaats”, aldus de advocaat van de nabestaanden.

Later op donderdag komt de advocaat van Roy B. aan het woord.

Redactie/ANP