Misdaad

Zaak-Orlando Boldewijn van start: wat gebeurde er tijdens de Grindr-date?

De 29-jarige Roy B. uit Den Haag die betrokken zou zijn bij de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn in februari 2018, moet maandag voor het eerst voor de rechter verschijnen. Het gaat om een niet-inhoudelijke zitting.

Orlando was een week vermist toen hij dood werd in gevonden het water aan de Böttgerwater in de Haagse wijk Ypenburg. De Rotterdamse tiener had een date met de verdachte in zijn drijvende vissershuisje. Daarna is Orlando in het ijskoude water terechtgekomen.

Lees ook: Familie en vrienden herdenken Orlando Boldewijn in Den Haag

Orlando niet geholpen

Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. Maar uit onderzoek is vooralsnog gebleken dat Roy B. Orlando in het water heeft zien liggen en hem daar aan zijn lot heeft overgelaten. Hij is vorig jaar april aangehouden als verdachte.

Na enkele dagen kwam hij echter vrij omdat er onvoldoende redenen waren om hem langer vast te houden. De Hagenaar bleef wel verdachte en het onderzoek ging verder. De doodsoorzaak van Orlando kon niet meer worden vastgesteld.

Lees ook: Politie maakt reconstructie in zaak overleden Orlando

Dood door schuld

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt Roy B. ervan dat hij heeft nagelaten om de jongen te helpen of hulp in te roepen. Hij is om die reden aangeklaagd voor mishandeling met de dood tot gevolg, dood door schuld dan wel het nalaten van het verlenen van hulp.

Maandag is een regiezitting, waarin de stand van het onderzoek wordt besproken en het OM en de verdediging hun onderzoekswensen mogen indienen.

ANP