Misdaad

Michael P. krijgt vier maanden minder cel vanwege hardhandige arrestatie

Michael P. krijgt een strafvermindering van vier maanden. De moordenaar van Anne Faber krijgt een iets lichtere straf vanwege zijn hardhandige arrestatie. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

P. werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op Anne Faber. Deze straf is nu teruggebracht naar 27 jaar en acht maanden. De opgelegde maatregel van tbs met dwangverpleging blijft wel staan.

Verdwijning Anne Faber

Anne Faber verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht in het gebied tussen Soest en Den Dolder. De verdwijning leidde tot een grootscheepse zoektocht. Door een DNA-spoor op de gevonden jas van het slachtoffer kwam de veroordeelde zedendelinquent P. als verdachte in beeld. Hij zat op dat moment in een kliniek in Den Dolder het laatste deel van een straf uit voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes in 2010.

Lees ook: Moordenaar Anne Faber krijgt zijn zin: er komt een onderzoek naar ‘hardhandige’ arrestatie

Hardhandige arrestatie

Bij zijn arrestatie pakte de politie P. stevig aan, omdat Faber toen nog spoorloos was en de mogelijkheid bestond dat zij nog in leven zou zijn. Op aanwijzing van P. werden haar stoffelijke resten gevonden in een door P. gedolven graf nabij Zeewolde.

Het Arnhemse hof had wel kritiek op de manier waarop P. is aangehouden, maar vond strafvermindering niet nodig. P. en zijn advocaten hebben hier in cassatie bij de Hoge Raad tegen geprotesteerd. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad had geadviseerd het punt van de strafoplegging opnieuw te beoordelen.

Redactie/ANP