Misdaad

Moordenaar Anne Faber krijgt zijn zin: er komt een onderzoek naar 'hardhandige' arrestatie

De verkrachter en moordenaar van Anne Faber, Michael P., krijgt wat hij wil. Het Openbaar Ministerie (OM) moet van de rechter onderzoek doen naar de manier waarop hij werd gearresteerd. Volgens de advocaten van P. brak hij bij zijn arrestatie zijn schouder.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde dat het OM toch onderzoek moet doen. P. had aangifte gedaan tegen het aanhoudingsteam dat hem arresteerde. Dat zou veel te hardhandig zijn gebeurd. Het OM besloot niks met de aangifte te doen en Michael P. kreeg ook in hoger beroep een straf van 28 jaar cel en tbs. Maar P. nam daar geen genoegen mee. Nu het onderzoek er komt, krijgt de moordenaar van Anne Faber alsnog zijn zin.

Lees ook: Vriend van Anne Faber: ‘Hoop dat we nu Anne kunnen herinneren zoals ze was’

Geen plausibele verklaring

Het hof vindt dat de politie geen goede uitleg heeft kunnen geven voor de verwondingen die P. heeft opgelopen. Dat moet het OM nu “uitputtend” onderzoeken. Ook moet worden gekeken naar de opdracht waarmee het aanhoudingsteam op pad is gestuurd om P. te arresteren: welke instructies zijn er precies gegeven en waren die duidelijk genoeg voor het team?

Het hof benadrukt dat deze kwestie losstaat van de strafzaak rond het verkrachten en doden van Anne Faber. P. werd daarvoor zowel door de rechtbank als in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Foto: ANP