Sterrenchef is klaar met thuiszitten en deelt hele maand gratis maaltijden uit

Vanwege de coronamaatregelen zijn restaurants in heel het land al bijna drie weken gesloten. Meester-kok Lars van Galen was al na één dag klaar met thuiszitten en besloot de handen uit de mouwen te steken. Hij gaat de hele maand april gratis maaltijden uitdelen aan gezinnen met een kleine portemonnee.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Eerder moest hij nog al zijn 22 medewerkers van restaurant ‘t Lansink in Hengelo naar huis sturen, maar nu heeft Lars van Galen ze allemaal weer nodig. “Ik heb gevraagd of ze mee willen doen, helemaal vrijwillig, en iedereen doet mee. Van de afwas tot de keuken. Iedereen was dolenthousiast”, aldus Van Galen.

Acht gangen

Normaal gesproken serveert de sterrenchef zes of acht gangen in zijn restaurant. Voor de minima zal het geen skrei, duif en parelgort worden. “We verwachten elke dag 150 tot 200 mensen, dus dat lukt dan niet. Bovendien willen die mensen een goede maaltijd, niet iets heel speciaals. Maar we gaan natuurlijk wel even laten zien dat we een sterrenrestaurant zijn.”

Wat er dan wel op het menu staat? “We gaan een mooie pasta bereiden, met een salade erbij. Brood met huisgemaakte tomatenspread en chocolademousse als dessert.” Het menu is niet elke dag hetzelfde. “Ik denk dat we binnenkort ook nog een mooie kip kerrie gaan maken”, aldus Van Galen.

Horeca zwaar getroffen

Hoe de topchef het project financieel kan bolwerken? “De verhuurder van ons pand stelt de producten beschikbaar en wij het personeel. We verdienen er niks aan, alles gaat echt voor niks weg.”

Van Galen wilde graag iets goeds doen tijdens de coronacrisis. “Wij als horeca zijn natuurlijk best zwaar getroffen, we moesten van de één op andere dag dicht. Maar er zijn mensen die het slechter hebben dan wij. Ik hoop dat we hen gelukkig kunnen maken en iets kunnen betekenen voor de samenleving.”

Lees ook: Horeca doneert massaal aan voedselbanken (die het eten hard kunnen gebruiken)

Vanaf donderdagmiddag gaan de koks aan de slag, maar niet iedereen maakt aanspraak op de gratis maaltijden. Van Galen werkt samen met de gemeente Hengelo en zij bepalen uit hun eigen bestanden wie een maaltijd mag gaan ophalen. Voor de deur gaan staan heeft dus geen zin.