112

Aboutaleb gaat ouders verantwoordelijk houden als kinderen met mes op zak lopen

Steeds meer burgemeesters pleiten voor een messenverbod. Waar eerder de burgemeesters van Zoetermeer, Nissewaard, Ridderkerk en Smallingerland graag een landelijk verbod op messen zien voegt nu Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zich bij hen. Aboutaleb wil niet wachten op de Haagse politiek en voert zelf al een paar maatregelen door.

Tegenover Radio Rijnmond vertelt hij maandagavond dat hij de komende weken jongeren strenger gaat controleren op het dragen van messen. Medewerkers van stadstoezicht en handhaving en agenten gaan jongeren in bepaalde wijken vaker preventief fouilleren. Daarnaast wil hij ook gebruik maken van zijn bevoegdheid om een dwangsom op te leggen. ”Word je kind voor de tweede keer betrapt met een mes op zak? Dan kunnen de ouders een boete op de mat verwachten van 2500 euro per geval.

Dikke prent

Als jongeren die eerder zijn betrapt met een mes op zak nog een keer betrapt worden met een mes in hun bezit dan kunnen de ouders een dikke prent verwachten. ”Het gaat vaak om jonge kinderen, ze zijn 11,12,13,14,15 jaar. Het zijn echt nog jongetjes”. Waar de burgemeester zich ook over verbaasd is de reactie van de ouders als de politie vertelt dat er een mes is gevonden bij hun kind. ”Vaak krijgen agenten dan te horen dat ieder kind tegenwoordig een mes heeft. Er wordt echt laconiek op gereageerd.”

Lees ook: Puberexpert wil messenverbod voor minderjarigen: ‘Wapens creëren schijnveiligheid’

Wel begrijpt de burgemeester wat de minister denkt: ‘Want wat is een mes? Is dat een aardappelschilmesje? Of met een nagelknipper kan je ook iemand verwonden”, stelt Aboutaleb. Daarnaast gaat het ook een lange tijd duren voordat er zo’n wet is. ”Zolang een landelijk verbod op zich blijft wachten, moeten we in de regio maar roeien met de riemen die je hebt. Je kan bijvoorbeeld ook een gebiedsverbod instellen voor jongeren. Vertel kinderen dat ze alleen een bepaalde route van en naar school mogen afleggen. Wijken ze daar vanaf hebben ze een probleem.”

Werkbezoek

Medewerkers van Aboutaleb zijn hiervoor ook op werkbezoek in Londen waar deze zorgelijke trend vandaan lijkt te komen. Het dragen van een mes zou verheerlijkt worden in bepaalde muziekscènes. Daarbij worden messen en rivaliteit verheerlijkt. ”Je telt dan pas mee als je zelf een mes hebt”, aldus Aboutaleb.