Misdaad

Puberexpert wil messenverbod voor minderjarigen: 'Wapens creëren schijnveiligheid'

De burgemeesters van Zoetermeer, Nissewaard, Ridderkerk en Smallingerland zijn unaniem: er moet een messenverbod komen voor minderjarigen. Puberexpert Marina van der Wal is het daar roerend mee eens. “Minderjarigen beseffen totaal niet wat ze met een mes kunnen aanrichten.”

Afgelopen maanden werden meerdere steden opgeschrikt door steekpartijen met – soms zeer – jonge daders. Meerdere slachtoffers bezweken later aan hun verwondingen, zoals een pinnende man in Hoofddorp die in december gewelddadig werd beroofd.

“Jongeren zijn minder dan vroeger in staat om in te schatten of iets wel of niet oké is”, legt Van der Wal uit aan Hart van Nederland. Volgens de puberexpert komt dit mede door de opvoeding. “Ouders willen het te graag gezellig houden. Maar juist om het leuk te houden, heb je duidelijke grenzen nodig.”

Invloed van drillraps

Ook ziet de expert dat het normaler is geworden onder jongeren om stoer te doen met wapens. “Dat kan nu allemaal openlijk. De media dragen daar aan bij, maar ook muziek – bijvoorbeeld drillraps – hebben hier ongetwijfeld mee te maken.”

Volgens Van der Wal moeten ouders een “zero tolerance” voor wapens in huis handhaven. “Wapens in huis maakt het thuis altijd onveiliger. Als je wapens in huis haalt, moet je ook bereid zijn om ze te gebruiken. Geen weldenkend volwassen persoon is dat, dus weg ermee.”

Lees ook: Politie pakt Rotterdammers op vanwege vuurwapens en messen in videoclip

Ouders bestraffen

Een messenverbod voor minderjarigen mag er wat Van der Wal betreft zo snel mogelijk komen. “Iedereen in Nederland heeft altijd een grote mond over het wapenbeleid in Amerika, maar nu het hier speelt, willen we er geen paal en perk aan stellen?”

Terwijl we volgens haar allemaal een wapenvrije samenleving willen. “Zo’n verbod geeft handhavers een reden om te zeggen: we grijpen in.”

Lees ook: ‘Landelijk verbod op messen na dodelijke steekpartij’

Niet alleen jongeren zouden moeten worden bestraft, er mag van de puberexpert ook een straf voor ouders worden ingevoerd. “Je bent en blijft verantwoordelijk. Hoe goed je het ook doet.” Ze denkt dat een financiële prikkel – een boete bijvoorbeeld – ouders wel degelijk motiveert om het gedrag van hun kinderen nog eens te bekijken. “Als je kind een bal door het raam van de buren schopt, zul je dat ook moeten vergoeden.”

‘Het is niet nieuw’

Ten slotte stelt Van der Wal wel dat het dragen van wapens onder jongeren al jaren normaal is. “In die zin snap ik de collectieve verbazing niet zo. Jongeren hebben al tientallen jaren stiekem messen of andere wapens. Het is zichtbaarder, maar niet nieuw.”