Station Zandvoort klaar voor hordes publiek, nu de Formule 1 nog

De werkzaamheden aan station Zandvoort zijn helemaal afgerond. Bij grote evenementen en op mooie zomerdagen kunnen voortaan meer treinen rijden tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee.

Dat is volgens planning. Komend weekeinde zou de grand prix in de Formule 1 in de badplaats zijn, maar die gaat vanwege het coronavirus niet door.

Om de grote toestroom van bezoekers aan te kunnen, onderging het treinstation in Zandvoort een grote verandering. De trappen naar de uitgang waren 2,5 meter breed. Dat is uitgebreid tot 10 meter. Ook zijn onder meer twee zijperrons gebouwd om extra ruimte te creëren bij het in- en uitstappen.

Twaalf treinen per uur

Normaal gesproken rijden er twee treinen per uur van Amsterdam naar Zandvoort. In de zomer konden er ieder uur maximaal vier treinen rijden. Dat was, gezien de drukte, eigenlijk te weinig. Nu kunnen er op mooie zomerdagen zes treinen per uur rijden en bij evenementen zoals de Formule 1 zelfs twaalf.

Lees ook: Nieuw seizoen Formule 1 start mogelijk in juli

Niet alleen het station moest worden aangepast, maar ook de energievoorziening. Als er in beide richtingen twaalf treinen deels tegelijk rijden, optrekken en afremmen, kunnen de stoppen doorslaan. Daarom werden de zogenoemde voedingspunten voor de bovenleiding bij Haarlem en Halfweg, twee tussenliggende stations, aangepast.

ANP/Redactie