Politiek

Staatssecretaris Mona Keijzer vergeet héél even dat ze geen hand mag geven

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft vandaag Vakantiepark Molecaten in Biddinghuizen bezocht. Keijzer gaat bij aankomst al bijna in de fout als ze directielid Tim Slager een hand wil geven.

De recreatiesector wordt hard getroffen door de coronacrisis, omdat wordt geadviseerd om vooral thuis te blijven. Dinsdag nam het kabinet aanvullende maatregelen, waardoor onder andere ondernemers uit deze sector aanspraak maken op een eenmalige gift van vierduizend euro.

Slager legt uit dat het park van 120 hectare, waar onder andere bungalows en tenten worden verhuurd en waar ook een jachthaven aanwezig is, normaal gesproken aan de vooravond van een topperiode staat, maar nu nagenoeg leeg is. “Normaal ontvangen we met Pasen zo’n 5000 gasten. Nu verblijven er alleen nog wat mensen die tussen twee huizen in zitten en we bieden tijdelijke opvang aan zorgpersoneel uit de regio.”

Niet genoeg

Het directielid is blij met de extra vergoeding en loonkostencompensatie, maar geeft ook toe dat dit waarschijnlijk niet genoeg zal zijn om de crisis te overleven. “Er moeten maatregelen komen om de liquiditeit op de korte termijn op peil te houden. Ook op de lange termijn krijgen we het nog lastig, omdat de omzet in onze branche niet kan worden ingehaald.” Slager schat dat het bedrijf in totaal zo’n zes miljoen euro winst misloopt.

Lees ook: Bepaalde plekken in paasweekend dicht voor motorrijders en wielerclubs

Staatssecretaris Keijzer vertelt tegen Hart van Nederland dat er voorlopig geen nieuwe maatregelen komen. “Naar de omstandigheden van nu zijn dit de maatregelen, maar we kijken wat er de komende tijd verder nog gebeurt. Ondernemers die in de problemen komen kunnen ook gebruik maken van andere maatregelen, zoals ondersteuning bij bankgaranties en uitstel van het betalen van belasting.”

Op vakantie in eigen land

De staatssecretaris doet wel alvast een oproep voor wanneer we over het hoogtepunt van de crisis heen zijn. “Ga dan vooral op vakantie in eigen land en koop ook lokaal. Als een van de effecten van deze ellende is dat de Nederlander weer ziet in wat voor mooi land ie woont, dan hebben we dat in ieder geval met elkaar bereikt.” Ze verwacht dat we voorlopig nog in een anderhalve-meter-samenleving zullen leven en ook op vakantie moeten we hier rekening mee houden.

Lees ook: Campings blijven leeg dit voorjaar: ‘Er kan een streep door seizoen 2020’

Slager hoopt dat Nederland gehoor geeft aan de oproep van de staatssecretaris. “Daarnaast wordt het zonder steun van financiers heel lastig voor ons. Ik heb er vertrouwen in dat we het gaan redden, maar ben bang voor de lange termijn,” zegt hij.