Lifestyle & Entertainment

Campings blijven leeg in het stralende voorjaar: 'Er kan een streep door seizoen 2020'

Het paasweekend staat voor de deur en het is stralend lenteweer. Normaal gesproken zou het vol staan op de Nederlandse campings. Maar door de coronacrisis zit iedereen thuis, in plaats van in de tent of caravan. Voor campinghouders een duivels dilemma: open blijven voor die paar vaste klanten of toch maar sluiten ondanks het prachtige weer?

Volg de laatste ontwikkelingen over de coronacrisis in ons liveblog

In Zuid-Holland, Zeeland, Twente en de kop van Noord-Holland is het simpel, daar zijn alle campings gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar in andere regio’s mogen ze gewoon open, onder voorwaarden. Zo mogen het sanitair en andere gezamenlijke ruimtes niet worden gebruikt.

Verlaten campings

Bij camping De Grote Altena in Oosterhout, waar je vanuit de caravan in een paar stappen met je voeten in de Waal staat, zijn ze nog open. “We zouden nu eigenlijk bijna vol staan, maar er is massaal afgezegd”, vertellen de broers John en André Hoogendoorn. “We hebben ruim dertig seizoensplaatsen, daarvan waren er zaterdag vijf bezet. Het sanitair is ook hier afgesloten, dus er zijn alleen een paar mensen die hun eigen sanitair hebben.”

Caroline Vonk van camping de Muk, aan de overkant van de Waal in Winssen, heeft er zelf maar voor gekozen om dicht te gaan.
“In het dorp is alles dicht; het dorpshuis, de horeca. Dan is het niet gepast om hier wel de camping vol te laten stromen. In het begin hebben we het bezoek zelf afgehouden, toen waren er nog wel enkele mensen die wilden komen. Inmiddels durven de mensen zelf ook niet meer.”

Lees ook: Bepaalde plekken in paasweekend dicht voor motorrijders en wielerclubs

Volgens Marcel Tap van ondernemersorganisatie HISWA-RECRON regent het bij alle campings nu annuleringen. “Dat terwijl het seizoen voor veel campings op 1 april begint. Die eerste week is essentieel, dan gaat normaal gesproken iedereen meteen vol zin kamperen. Met Pasen en de meivakantie voor de deur, en binnenkort Hemelvaart en Pinksteren, zouden dit echt topweken zijn voor de ondernemers. Nu zijn er alleen een aantal mensen met chalets en stacaravans, die liever op camping geïsoleerd zitten dan op 3 hoog achter in Amsterdam. Zelfs voor het hoogseizoen wordt nu al geannuleerd. Dat is zonde, want daar is nog niets over beslist.”

Streep door seizoen

“Ondertussen gaat het onderhoud gewoon door,” aldus Caroline Vonk, “en de vaste lasten, zoals de kosten van verzekeringen. Er komt niets binnen, dus dat is wel een probleem aan het worden. Zeker met Pasen is het altijd volle bak. Maar ik denk dat je door het seizoen 2020 een streep kunt zetten.”

De broers Hoogendoorn houden vooralsnog rekening met twee maanden leegstand. Daarna zien ze de camping wel weer snel vol staan, al is het maar omdat annulerende klanten nu een voucher krijgen die ze de komende 12 maanden kunnen komen inwisselen. “Maar dat kost ons ook geld. Want je raakt dan als camping misschien het vooraf betaalde bedrag niet kwijt, maar je kan dan volgend jaar die plek niet meer verhuren.”

Lees ook: Grens met Duitsland blijft gewoon ongehinderd open

Helpende hand

Volgens HISWA-RECRON is het tijd dat de overheid opkomt voor de recreatiewereld, zegt Marcel Tap. “Dat de volksgezondheid op nummer 1 staat snapt iedere ondernemer. Maar in Frankrijk en Duitsland is er een helpende hand voor de sector, met garanties voor ondernemers die in de problemen komen. Nederland is er nog niet uit. Dat vinden we jammer. En natuurlijk hopen we dat er snel weer gekampeerd kan worden. De sector staat klaar.”

Vanmiddag is er overleg in Den Haag. Dan zitten partijen uit de recreatiebranche aan tafel met minister Eric Wiebes  staatssecretaris Mona Keijzer. HISWA-RECRON hoopt dat er een taskforce komt, om te zorgen dat er genoeg aandacht is.

Foto: ANP