Vrachtwagens vol speelgoed voor kinderen rond armoedegrens na Shurgard-brand

Lego, stepjes, fietsen, puzzels, Pokémon-figuren. Al het speelgoed wat je kunt bedenken, is binnengekomen. Uit alle hoeken heeft de Speelgoedbank uit Zoetermeer speelgoed voor kinderen ontvangen. Hun voorraad van 40 tot 50 verhuisdozen ging tijdens de nieuwjaarsnacht in vlammen op.

De dozen stonden opgeslagen bij opslagbedrijf Shurgard. In de loods waren 900 units waarin mensen hun spullen hadden opgeslagen. Door de enorme brand zijn die allemaal verwoest.

De verhuisdozen van de Speelgoedbank zaten vol met speelgoed voor minderbedeelde kinderen uit Zoetermeer. Zij konden er met opgebouwde punten op hun Zoetermeerpas speelgoed uitkiezen. Eenvoudig speelgoed kost ze één punt, een dure spelcomputer drie punten.

Speelgoed voor kinderen rond armoedegrens

“Het gaat om gezinnen die rond de armoedegrens leven”, zegt Ronald Offers van de Speelgoedbank. De gezinnen kunnen maar net hun eerste levensbehoeften betalen en hebben geen geld voor speelgoed.

Toen Marc Weterings de beelden zag van het weggevaagde speelgoed, besloot hij een inzamelingsactie op te zetten. Hij is raadslid namens Rijswijks Belang en werkte met de Speelgoedbank samen om knuffels in te zamelen voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Tekst gaat verder onder de video.


“Het speelgoed komt van allerlei mensen, particulieren én bedrijven. Inmiddels hebben we twee vrachtwagens volstaan met ingezameld speelgoed”, meldt Weterings trots.

“Ouders laten kinderen hun kamer opruimen en wat ze kunnen missen, komen de kinderen zelf naar ons toe brengen. Iedereen laat zijn hart spreken”, aldus Weterings. Ronald Offers vindt het vooral mooi om te zien dat kinderen hierdoor beseffen dat speelgoed niet voor iedereen vanzelfsprekend is. “Er zijn helaas ook mensen die het minder hebben.”

‘De wereld is zo slecht nog niet’

De Speelgoedbank kan jaren vooruit met de ingezamelde ballen, barbiepoppen, bouwpakketten en al het andere speelgoed voor kinderen uit Zoetermeer. Offers: “We hebben zelfs zoveel dat ook andere speelgoedbanken met een tekort aan speelgoed zich kunnen melden bij ons.”

De initiatiefnemer van de Speelgoedbank Zoetermeer is blij dat een verschrikkelijke ramp toch nog iets moois oplevert. “Mensen stonden in de file om hun speelgoed af te leveren. De wereld is zo slecht nog niet”, lacht hij.

Tot begin februari kan er nog speelgoed gedoneerd worden voor kinderen die het heel goed kunnen gebruiken.

Lees ook: Shurgard in Zoetermeer volledig uitgebrand: ‘Ons hele leven lag hier opgeslagen’