Politiek

Slob blijft bij standpunt: anti-homoverklaring op school is 'grondwettelijke vrijheid'

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) vindt niet dat scholen een verklaring moeten vragen van ouders waarin zij afstand nemen van homoseksualiteit. Maar scholen hebben die “grondwettelijke vrijheid” wel. Dat zegt de onderwijsminister in reactie op de ophef die is ontstaan na een debat over burgerschapsonderwijs met de Tweede Kamer maandag.

Slob kwam in aanvaring met de Kamer over reformatorische scholen zoals het Van Lodenstein College. Die school weigert leerlingen als hun ouders geen ‘identiteitsverklaring’ ondertekenen. Meerdere partijen zijn hierover verontwaardigd en willen dat scholen met zulke verklaringen stoppen. Slob zegt een motie die daartoe oproept niet te kunnen uitvoeren, omdat het een grondwetswijziging vraagt.

Lees ook: Minister Slob krijgt wind van voren na uitspraken over homoseksualiteit in onderwijs

Kritiek op Slob

In de Kamer en daarbuiten kon de minister rekenen op veel kritiek. Zo tweet D66-fractievoorzitter Rob Jetten: “Zullen we er asjeblieft voor zorgen dat elk kind op elke school zichzelf kan zijn!? Een ‘veilig leerklimaat’ waar je hele zijn wordt afgekeurd bestaat niet.”

Ook programmamaker Tim Hofman heeft zich inmiddels in de discussie gemengd. Hij roept mensen op om de minister te mailen met de vraag om een SP-motie aan te nemen. Met de motie van SP-Kamerlid Peter Kwint moet er een einde komen aan dit soort verklaringen. De oproep van Hofman is dinsdagochtend al ruim 10.000 keer gedeeld.

Botsende grondrechten

De minister erkende in het debat dat er “een spanning” is tussen verschillende grondrechten, zoals de vrijheid van onderwijs en het verbod op discriminatie. Dinsdag blijft de minister erbij dat iedere leerling veilig uit de kast moet kunnen komen, maar dat scholen tegelijkertijd “de vrijheid hebben om opvattingen te hebben over relaties tussen mannen en vrouwen.”

“Dat zijn botsende grondrechten. En ik snap dat daar discussie over is.” Volgens Slob bestaat er geen “hiërarchie” tussen de verschillende grondrechten.

Volgens Lisa Westerveld (GroenLinks) is het een paradox, zei ze tijdens het debat: “ongeremde vrijheid kan leiden tot onvrijheid”. D66-er Paul van Meenen vindt dat er op scholen al gediscrimineerd wordt, nog voordat de leerling al binnen is. “Iedereen heeft recht op eigen waarden, maar niet op eigen wetten.”

‘Scholen creëren hiërarchie’

Ook belangenorganisatie COC Nederland is het oneens met Slob. “Door scholen de vrijheid te geven zo’n verklaring te vragen, creëert de minister wel degelijk een hiërarchie”, aldus een woordvoerder. ”Iedereen moet zich op school veilig en geaccepteerd weten. Het is onacceptabel als scholen afwijzing propageren van mensen om hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtkenmerken. Net zo onacceptabel als mensen afwijzen omdat ze bijvoorbeeld Zwart, Joods of Moslim zijn.”

Volgens het COC ondernemen lhbti-jongeren vaker een zelfmoordpoging en worden ze vaker gepest. “Ga naast de kwetsbare leerlingen staan, in plaats van naast scholen. Die redden zich wel.”