Politiek

Minister Slob krijgt wind van voren na uitspraken over homoseksualiteit in onderwijs

De uitspraken die onderwijsminister Arie Slob maandag deed over religieuze scholen en homoseksualiteit in het onderwijs zijn bij een groot gedeelte van twitterend Nederland in het verkeerde keelgat geschoten.

Slob krijgt op Twitter en Instagram de wind van voren na een debat gisteren over burgerrechten. Tijdens het debat zei hij dat religieuze scholen het recht hebben om ouders in een verklaring afstand te laten nemen van homoseksualiteit. Zolang er maar sprake blijft van een gelijke behandeling van alle leerlingen.

Niet tekenen? Dan niet naar school

Zolang alle leerlingen gelijkwaardig worden behandeld, mag een school vragen om zo’n verklaring, vertelt Slob tijdens het debat. “Men mag een opvatting hebben over de relatie tussen man en vrouw. En of u het er wel of niet mee eens bent, dat is de grondwettelijke vrijheid in dit land. Maar wat niet mag, is dat deze opvattingen er in de praktijk toe leiden dat leerlingen op ongelijke manier worden behandeld.”

Een van die scholen is het Van Lodenstein College in Amersfoort, Barneveld en Hoevelaken. De school laat ouders vooraf een verklaring tekenen waarin zij homoseksualiteit afwijzen. Als ouders niet tekenen, mag hun kind niet naar school. De linkse oppositie en coalitiepartij D66 willen dat scholen stoppen met dergelijke verklaringen.

Lees ook: Slob blijft bij standpunt: anti-homoverklaring op school is ‘grondwettelijke vrijheid’

Actie van Tim Hofman

Programmamaker Tim Hofman heeft zich inmiddels ook in de discussie gemengd. Hij roept mensen op om de minister te mailen met de vraag om een SP-motie aan te nemen. Met de motie van SP-Kamerlid Peter Kwint moet er een einde komen aan dit soort verklaringen. De oproep van Hofman is dinsdagochtend al ruim 10.000 keer gedeeld.

‘Schandalig’

Kamerlid Kwint noemt de verklaringen en het goedpraten door Slob van de verklaringen ‘schandalig’. “Deze verklaringen bestaan al jaren, en zo doen ongelofelijk veel pijn aan jongeren die worstelen met hun geaardheid”, vertelt Kwint.

Volgens hem is het dan ook de hoogste tijd om de wet die het mogelijk maakt voor scholen om deze verklaringen te laten tekenen, te laten aanpassen. ”Het is mooi geweest. De wet heeft een taak voor scholen om het daar zo veilig mogelijk te maken voor de leerlingen, en met zo’n verklaring maak je het juist onveilig voor hen.”

Ook over hoe en wanneer er werkt gemaakt moet worden van de motie is Kwint kort: ”Dit soort verklaringen zie ik liever vandaag dan morgen verdwijnen. Maar voor het eerst hebben we nu een Kamermeerderheid voor deze motie dus dan moet de minister er gewoon werk van maken.”

Discriminatie aan de deur

Lisa Westerveld (GroenLinks) noemde het gisteren tijdens het debat een paradox: “ongeremde vrijheid kan leiden tot onvrijheid”. School wordt een onveilige omgeving als kinderen niet zichzelf kunnen zijn, vindt zij. Volgens D66-er Paul van Meenen wordt er op die school al gediscrimineerd, voordat de leerling al binnen is. “Iedereen heeft recht op eigen waarden, maar niet op eigen wetten.”

Volgens Slob mogen opvattingen van scholen er niet toe leiden dat rechten van leerlingen in het geding komen. Wel erkent hij “een spanning” tussen de vrijheid voor scholen eigen opvattingen te hebben en de waarden die leerlingen dienen te leren tijdens burgerschapsonderwijs. Als scholen “antirechtstatelijk gedachtegoed” verkondigen, kan in het uiterste geval de financiering worden stopgezet.