Politiek

Aron kreeg blind oog door vuurwerk en wil daarom verbod: 'Ik gun dit gewoon niemand!'

Het kabinet wil het afsteken van vuurwerk verder inperken. Als het aan de 33-jarige Aron van der Linden ligt is dit nog lang niet genoeg. De Rotterdammer kreeg op zijn dertiende een, inmiddels verboden, babypijltje in zijn oog.

“Ik had die ochtend mijn moeder gesmeekt of ik mijn vuurwerkbril thuis mocht laten”, vertelt Aron. “Het was zo’n lomp ding en iedereen lachte me erdoor uit.” Nog geen uur later zou hij spijt krijgen van deze beslissing.

Lees ook: Kabinet wil verkoop consumentenvuurwerk sterk gaan inperken

‘Vuurwerk in goede oog’

“Ik liep naar een vriendje toe, die een babypijltje op de grond legde om af te steken, maar dat zag ik niet. Het pijltje ontplofte in mijn oog.” Aron heeft een lui oog en het pijltje kwam terecht zijn goede oog. Artsen vertelden hem dat hij blind zou worden. “Omdat ik te oud was om mijn luie oog te trainen en door het pijltje aan mijn goede oog volledig blind was.”

Inmiddels kan Aron door middel van een lens voor bijna honderd procent door zijn luie oog zien. “In mijn andere oog, waar het pijltje in ontplofte, ben ik nog blind. En door de jaren heen is dit oog ook naar buiten gaan staan.”

‘Verschrikkelijk onzeker’

Zijn aangetaste oog heeft voor zoveel onzekerheid gezorgd bij Aron. “Je maakt contact met je ogen, maar door dat schuine oog vraagt iedereen zich altijd af naar wie ik eigenlijk kijk”, vertelt hij.

Vroeger was hij hierdoor verschrikkelijk onzeker. “Als meisjes naar mij keken, wist ik nooit of het was omdat ze me leuk vonden, of omdat ze mijn oog raar vonden.”

Hij zegt dat die onzekerheid er eigenlijk nog altijd is. “Ik gun dit gewoon niemand! Daarom pleit ik ook al twintig jaar voor een vuurwerkverbod.” Aron merkt dat er nu een kentering komt in de samenleving. “Ik hoop dan ook dat ik volgend jaar gewoon met oud en nieuw de straat op kan.”