Politiek

Kabinet wil verkoop consumentenvuurwerk sterk gaan inperken

Het kabinet wil de verkoop van consumentenvuurwerk sterk aan banden leggen. “Het is verschrikkelijk, schandalig, hoe sommige mensen zich gedragen tegen hulpverleners die voor ons allemaal belangrijk werk doen”, laat premier Rutte weten in een reactie.

Minister Ferd Grapperhaus zei na de ministerraad: “We willen een serieuze verdere inperking van het vuurwerk”, zei de bewindsman. Belangrijke leidraad daarbij is de wens van de politie en hulpdiensten en het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die pleiten allemaal voor een verbod van knalvuurwerk en vuurpijlen.

Gesprekken met hulpdiensten

Wat voor beperkingen er precies komen, dat zei Rutte nog niet. Rutte benadrukte dat hier de komende weken gesprekken over worden gevoerd met de politie en brandweer. Die zijn al langer voorstander van verdere beperkingen. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid pleitte eerder al voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Afgelopen zomer werd al besloten om het zwaarste consumentenvuurwerk, in de categorie F3, vanaf 2020 in de ban te doen. “Ik vind dat het daarbij niet kan blijven”, zei Rutte. Concreter wilde hij het niet maken, wel zei hij dat “de ‘of’-vraag niet meer aan de orde is”.

Tekst gaat verder onder de video

‘Oud en nieuw Wildwestpuinhoop’

Tijdens oud en nieuw deden zich weer meer incidenten voor. “Een wildwestpuinhoop”, noemde Grapperhaus het. Rutte noemt een totaalverbod ‘onwaarschijnlijk’.

Lees ook: Balans jaarwisseling opgemaakt: ruim 9300 incidenten, stijging met het jaar daarvoor

In de Tweede Kamer is al een meerderheid voor een verdere beperking van het vuurwerk.

ANP