Dieren

Slachthuis Vion in Groenlo per direct dicht vanwege corona

Een slachthuis in Groenlo van slachter en vleesverwerker Vion is per direct gesloten vanwege een uitbraak van het nieuwe coronavirus, bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Van de 212 geteste medewerkers zijn er 45 positief getest op het longvirus.

“Wij kregen van de GGD bericht over de testuitslagen”, meldt een woordvoerder van de NVWA. “Daarop hebben wij onze dierenartsen ter plaatse de opdracht gegeven om het werk neer te leggen. Zij zijn daar om toe te zien op de naleving van regels omtrent dierenwelzijn en voedselveiligheid. Als zij niet aanwezig zijn, kan er niet geslacht worden en ligt het bedrijf dus stil.”

De NVWA heeft melding gedaan bij de Inspectie SZW (voorheen de arbeidsinspectie). Die houdt de situatie bij het Achterhoekse abattoir samen met de GGD in de gaten.

Vakbond FNV heeft al vaak aan de bel getrokken over de gang van zaken bij vleesverwerkingsbedrijven, waar veel seizoensarbeiders uit met name de Oekraïne werken. Zowel het werk, de huisvesting én het vervoer zijn nou niet bepaald ‘coronaproof’, zegt bestuurder John Klijn. “Ze wonen met meerdere personen op één kamer, worden met zijn allen in een busje van en naar hun werk gereden en staan vlak op elkaar vlees te verwerken.”

Ploegendiensten

Bedrijven in de vleessector moeten wat het CNV betreft hun productie tijdelijk verlagen. De FNV dringt al enige tijd aan op ándere maatregelen. “Wij roepen al vanaf het begin van de uitbraak dat de werknemers in ploegendiensten moeten gaan werken”, aldus Klijn. “Ze werken nu altijd overdag, als je de andere helft ‘s avonds laat werken, komen zowel de mensen als de productie niet in gevaar.”

Vion laat weten dat alle positief geteste medewerkers en hun huisgenoten twee weken in thuisisolatie gaan.

Lees ook: Arbeidsmigranten uit Velp in isolatie op schip om corona

Begin mei werd bij 28 inwoners van een wooncomplex voor arbeidsmigranten aan de Willemstraat in Velp het coronavirus vastgesteld, ook zij werkten voor een slachthuis van Vion, in Scherpenzeel. Die 28 migranten werden op een schip in Arnhem in quarantaine gezet. De andere ongeveer 30 bewoners moesten uit voorzorg 14 dagen in quarantaine blijven in hun wooncomplex aan de Willemstraat.

ANP/redactie