Gezondheid

Eindelijk goed nieuws voor singles: één 'seksbuddy' hebben mag

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de richtlijnen vanwege het coronavirus aangepast voor seksueel contact. Vooral singles mogen hierdoor ‘de pony weer laten grazen’.

Veel singles missen de behoefte aan lichamelijk contact. Waar stellen toch al vaak bij elkaar zijn en fysiek contact daardoor nauwelijks kunnen vermijden, is dat bij alleenstaanden niet het geval. Toch mogen ook zij nu weer voorzichtig lichamelijk of seksueel contact hebben. Mits de risico’s op besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk worden beperkt.

Eén ‘seksbuddy’ mag

Singles die klachtenvrij zijn mogen nu met eenzelfde persoon, zoals een ‘knuffelmaatje of ‘seksbuddy’, contact hebben. Ze moeten daarbij wel goede afspraken maken over hoeveel andere mensen ze zien. “Hoe meer mensen u ziet, hoe groter de kans op (het verspreiden van) het coronavirus”, aldus het RIVM.

Samen masturburen

Voor mensen met een vaste partner geldt dat zij gewoon seks mogen hebben, behalve wanneer een van de partners vanwege een (vermoedelijke) infectie met het virus is geïsoleerd. Samen masturberen of elkaar erotische verhalen vertellen op afstand, mag natuurlijk ook.

Lees ook: Weer naar de kapper en schoonheidsspecialst: dit mag vanaf vandaag allemaal weer

Niet iedereen springt een gat in de lucht bij dit nieuws. Seksuoloog Mandy Ronda heeft haar vraagtekens bij de rol van het RIVM in deze. “Ik vind het opmerkelijk dat zij zich bemoeien met de slaapkamer van Nederlanders. Er wordt een uitzondering gemaakt op de 1,5 meter regels voor singles en er is daarbij ook nog eens ruimte voor eigen invulling. Heel vaag dus.”

Mandy erkent dat lichamelijk contact goed is voor de mentale gezondheid. Veel mensen hebben nu huidhonger. “Er zijn sowieso veel mensen die nu graag familie of vrienden zouden willen knuffelen, maar dat mag of kan niet. Waarom is er dan een uitzondering voor singles? Dat zijn vooral vragen die nu spelen.”