Scholieren na acht weken op zeilschip weer terug in Nederland: 'Er zijn zeker liefdes ontstaan'

Na een bijzondere zeereis, die anders verliep dan was gepland, kwamen zondag 25 havo- en vwo-scholieren aan in de haven van Harlingen. Zeilschip de Wylde Swan meerde aan in de Nieuwe Willemshaven na een zeiltocht van in totaal acht weken.

De scholieren zouden aan boord van zeilschip eigenlijk een rondvaart maken door het Caribisch gebied. Ze stapten begin maart aan boord op Sint Maarten en zouden vanaf daar naar Cuba zeilen. Cuba wilde hen echter niet aan laten meren. Door alle maatregelen tegen het coronavirus konden ze ook niet meer terugvliegen, waarop werd besloten over de Atlantische Oceaan terug te zeilen naar Nederland. Een geplande tussenstop op de Azoren kon ook niet doorgaan, omdat ze niet aan land mochten.

Directeur Christophe Meijer geeft toe dat de beslissing om de oceaan over te steken spannend was. “Maar ik weet dat de crew het aankan en we hebben een enorm sterke kapitein aan boord, die zo’n reis goed kan maken. Er waren zoveel meer voordelen, dat we dachten: we gaan!”

Herenigd

Op de kant in Harlingen stonden ouders zondag te trappelen om hun kroost weer in hun armen te sluiten. “Heerlijk”, omschrijft een vader. “Vijf weken was de planning, maar het is acht weken geworden. Dus het is nu wel goed geweest.” Eén van de moeders vult aan: “In het begin, toen de coronamaatregelen kwamen, dacht ik : ‘Nu wil ik ze wel onder mijn vleugels hebben, hoe kan ik ze nou naar huis krijgen?’ Maar ze waren echt in goede handen.”

De thuisblijvers stonden in afgestreepte vlakken en op 1,5 meter afstand. De scholieren gingen uiteindelijk één voor één van boord en werden onder luid applaus met hun families herenigd. “Het is heel bizar allemaal. Om weer je ouders te zien en om van iedereen afscheid te nemen”, zegt één van de jonge zeilers. Een reisgenoot deelt dat gevoel: “Het is heel dubbel: ik wil niet weg, maar ik wil ook weer iedereen zien.”

Lees ook: Scholieren die noodgedwongen zeilend de oceaan oversteken zijn wereldnieuws

Naast de 25 scholieren, die afkomstig zijn uit verscheidene plaatsen in Nederland, waren 12 bemanningsleden en 3 docenten aan boord. Niemand aan boord is ziek geweest. Toch liep de temperatuur soms hoog op, verklapt een leerling: “Er zijn zeker liefdes ontstaan op het schip. Voor mij niet, maar voor een paar anderen zeer zeker wel, ja.”