Opmerkelijk

Nederlandse scholieren die noodgedwongen zeilend de oceaan oversteken zijn wereldnieuws

25 Nederlandse scholieren die met een zeilboot de Atlantische Oceaan oversteken, trekken de aandacht van veel buitenlandse media. In maart gingen ze zeilen in het Caribisch gebied, maar door de coronamaatregelen moesten ze eerder terugkeren naar Nederland.

Er gingen geen vluchten meer, dus besloten ze zeilend terug te gaan. Dit bleef bij onder andere The New York Times en Fox News niet onopgemerkt achter.

De scholieren, uit heel Nederland en tussen de 14 en 17 jaar oud, noemden zich toen ze begonnen aan de zeiltocht in het Caribische gebied de ‘Pirates of the Caribbean’. Voordat het coronavirus wereldwijd was uitgebroken, vertrokken ze naar Sint-Maarten. Aan boord van schip ‘De Wylde Swan’ zouden ze zes weken lang een lesprogramma volgen over natuur en duurzaamheid.

Zeilend terug naar Nederland

Na ongeveer 2,5 week haalde de realiteit de scholieren in en moesten ze vanwege de coronamaatregelen halsoverkop terugkeren naar Nederland. Ze konden niet meer terugvliegen, dus besloten ze maar terug te zeilen naar het Friese Harlingen. De scholieren vertrokken vanuit Saint Lucia en hadden zich inmiddels omgedoopt tot de ‘Warriors of the Ocean’.

Schip ‘De Wylde Swan’

“Wij moesten aan wal dit besluit nemen en vervolgens hebben we alle ouders ingelicht”, vertelt Christophe Meijer, directeur van reisorganisatie Masterskip. “Het besluit was wel even schrikken en niet iedereen stond in eerste instantie te juichen. Maar uiteindelijk zijn mensen jong en flexibel.”

Wereldwijd nieuws

Het nieuws over het avontuur van de scholieren verspreidt zich niet alleen in Nederland, maar ook naar de Verenigde Staten en verschillende landen in Europa. Onder andere de Amerikaanse media The Washington Post, Fox News, The New York Times, The Boston Globe, de Duitse krant Kronen Zeitung, en de Slowaakse krant Pravda schreven erover.

Fox News omschrijft het nieuws als volgt: “Toen de coronavirus pandemie de wereld stopte, bleven enkele tieners uit Europa midden op de volle zee achter.” The Washington Post zegt daarnaast dat de scholieren de ‘echte’ lessen deze weken op de volle zee zullen leren en de Duitse krant Kronen Zeitung noemt het een ‘echt avontuur’.

Christophe verwacht dat er wereldwijd zoveel aandacht aan wordt geschonken omdat dit een opbeurend verhaal is. “Het gaat om jonge mensen die in een hele moeilijke tijd iets heel lastigs doen, maar daar op een leuke manier mee omgaan.”

Heldhaftig besluit

“Het is het verhaal over aanpassen. Dit is een enorme les geweest. Ineens moesten ze vertrekken naar de koude oceaan”, zegt Christophe. “We hebben zelf een oplossing bedacht. We hebben geen regering nodig en geen overheidsvliegtuig. Dit is echt een heldhaftig besluit.”

De scholieren varen nu bijna een maand midden op de oceaan. Ze vervelen zich volgens Christophe geen moment, want ze hebben genoeg schoolwerk en leren de natuur beter kennen. Tussen 20 en 24 april verwachten ze weer aan te komen in Harlingen.

De scholieren op het schip