Politiek

Rutte en De Jonge praten het land bij over huidige stand van zaken over corona

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geven dinsdagavond om 19.00 uur een persconferentie over het coronavirus. Het is de tweede persconferentie over corona in twee weken. Daarvoor was de laatste persconferentie op 24 juni.

Twee weken geleden kwam het kabinet vervroegd terug van reces omdat het aantal coronabesmettingen snel opliep. Rutte zei toen tijdens de persconferentie dat het virus bezig was met “een gevaarlijke opmars”. Er kwamen nieuwe maatregelen, waaronder het sluiten voor twee weken van horeca en pretparken als blijkt dat er iemand besmet is geraakt.

Lees ook: Minister De Jonge: extra maatregelen nodig tegen corona-opmars

Minister De Jonge vertelde maandag al dat extra maatregelen nodig zijn om de nieuwe opmars van het coronavirus in Nederland de kop in te drukken. ”Wij moeten de crisis verder bezweren en het virus eronder krijgen, net als voor de zomer”.

Quarantaineplicht

Vorige week was er veel kritiek op het voornemen om de quarantaine te verplichten voor mensen die tijdens het bron- en contactonderzoek van de GGD in beeld komen als iemand die in de buurt is geweest van een besmet persoon.

Lees ook: Corona-app van de overheid is vanaf nu te downloaden

De hele Tweede Kamer, afgezien van het CDA, wees het plan van CDA-minister De Jonge voor de quarantaineplicht, af.

Aantal besmettingen

Ook komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag weer met de weekcijfers over het aantal nieuwe besmettingen van afgelopen week. Vorige week meldde het instituut iets meer dan 4000 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal in lange tijd. In de zes dagen daarna zijn iets meer dan 3500 gevallen geregistreerd, dus het weekcijfer kan op ongeveer hetzelfde niveau uitkomen.

Op maandag steeg het aantal coronagevallen met 482 ten opzichte van zondag. Dat was de laagste toename in een etmaal in bijna twee weken tijd.

Eind juni besloot het RIVM te stoppen met dagelijkse corona-updates, omdat nauwelijks nog mensen besmet raakten. In de eerste wekelijkse update, begin juli, meldde het instituut 432 nieuwe gevallen. Een week later was dat gestegen naar 534 bevestigde besmettingen in een week tijd. Daarna verspreidde het virus zich snel. Een week na de 534 gevallen kwamen er 987 besmettingen bij. Nog een week later bleken 1329 mensen het coronavirus te hebben opgelopen, de week daarna werden 2588 gevallen vastgesteld en in de week tot afgelopen dinsdag kwamen er 4036 gevallen bij.

De persconferentie is om 19.00 uur te zien bij SBS6.

ANP / Redactie