Politiek

Minister De Jonge: extra maatregelen nodig tegen corona-opmars

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt dat extra maatregelen nodig zijn om de nieuwe opmars van het coronavirus in Nederland de kop in te drukken. “Wij moeten de crisis verder bezweren en het virus eronder krijgen, net als voor de zomer”, zei hij maandagavond.

Dinsdagochtend komen de ministers die het meest betrokken zijn bij de coronacrisis weer samen voor overleg. Om 19.00 uur maken premier Mark Rutte en De Jonge in een persconferentie bekend welke extra maatregelen er genomen zullen worden. De persconferentie is vanaf 19.00 uur live te zien op SBS6.

Lees ook: Premier Rutte geeft dinsdagavond opnieuw persconferentie over corona

Spoedwet voor corona-app

De Jonge liet maandagavond verder weten dat hijĀ  met een spoedwet komt om de juridische basis van de corona-app goed op orde te krijgen. Dat doet de bewindsman na een advies van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

De toezichthouder vindt dat de minister duidelijker in de wet moet vastleggen dat ook apps gebruikt mogen worden tegen de verspreiding van infectieziekten. De Jonge wil daarvoor de Wet publieke gezondheid inzetten, maar die is volgens de privacy-autoriteit niet voldoende voor de nieuwe corona-app.

Lees ook: Corona-app van de overheid is vanaf nu te downloaden

De Jonge is het hier niet mee eens en ook de landsadvocaat vindt dat de huidige wetgeving genoeg ruimte biedt voor het gebruik van apps. Desondanks wil de minister van Volksgezondheid tegemoet komen aan het advies van de AP. De ‘chef corona’ houdt er vooralsnog wel aan vast om de nieuwe corona-app vanaf 1 september landelijk in te voeren.