Politiek

Rotterdamse advocaten staan MH17-verdachte bij: 'Goed voor geloofwaardigheid'

Twee Rotterdamse advocaten gaan één van de vier verdachten in het MH17-proces verdedigen. Dat hebben zij vandaag zelf bekend gemaakt. Volgens bronnen tegen ANP gaat het om de verdachte Oleg Poelatov.

Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate van het advocatenkantoor Sjöcrona Van Stigt gaan de verdachte bijstaan. In gesprek met Advocatenblad leggen ze hun beweegredenen uit. “Iedereen heeft recht op een eerlijk proces,” vertelt Ten Doesschate. “Juist ook in zo’n beladen zaak is het van belang dat verdachten een onafhankelijke en objectieve advocaat krijgen. Die hun kant van de zaak belicht.”

Lees ook: MH17-proces door iedereen te volgen via livestream

Het MH17-proces, dat op 9 maart van start gaat, vindt in Nederland plaats. Om die reden zal de verdediging ook gevoerd moeten worden door Nederlandse advocaten. Wel maakt een Russische advocate deel uit het van het verdedigingsteam van de verdachte, Elena Kutina.

‘Goed voor geloofwaardigheid’

Voor nabestaanden van de MH17-ramp wordt met dit nieuws laten zien dat het om een eerlijk proces gaat. “Het is goed voor de geloofwaardigheid,” vertelt voorzitter Piet Ploeg van Stichting Vliegramp MH17. “Het buitenland kijkt enorm mee naar het proces.”

Lees ook: Nabestaanden MH17 achter D66-plan voor vliegen over conflictgebieden

De Rotterdamse advocaten vrezen op voorhand dat de verdachten in de ogen van het publiek al schuldig zijn. “Dat is bij een ramp als deze in zekere zin onvermijdelijk,” zegt Van Eijck. “In het tijdperk van online media en Twitter is het bijna niet voor te stellen dat er geen trial by media zou zijn. Het is ook een illusie om te denken dat de berichtgeving aan de rechters van de rechtbank voorbij gaat.” Ten Doesschate voegt daar aan toe: “Aan ons de taak om desondanks alles in het werk te stellen ten behoeve van een fair trial.”