Politiek

Nabestaanden MH17 achter D66-plan voor vliegen over conflictgebieden

Nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 vinden dat luchtvaartmaatschappijen niet meer zelf moeten kunnen beslissen of ze over conflictgebieden vliegen. Ze staan achter het voorstel dat coalitiepartij D66 wil indienen in de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de motie is het neerschieten van een Oekraïens passagiersvliegtuig in Iran. Daarbij kwamen vorige week 176 mensen om het leven. Het toestel werd neergehaald met een raket. Volgens Iran gebeurde dat per ongeluk maar gaf dat pas na een paar dagen toe.

Vorige week vrijdag deden de nabestaanden van MH17-ramp bij Hart van Nederland al een nieuwe oproep tot strengere internationale regels om nieuwe rampen te voorkomen.

Lees ook: Nabestaanden MH17 willen maatregelen: ‘Hoe kon dit toch weer gebeuren?’

Nu is het nog zo dat vliegmaatschappijen zelf kiezen of ze over conflictgebieden als Iran of Irak gaan. “Zo’n maatschappij maakt een economische afweging”, zegt Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17. “Passagiers zijn een soort levende schietschijf, dat is vorige week wel weer gebleken.”

‘Nu alsnog strengere regels’

D66-Kamerleden Jan Paternotte en Sjoerd Sjoerdsma willen dat de Europese luchtvaartorganisatie EASA voortaan bepaalt waar wel en niet gevlogen mag worden. In de Verenigde Staten ligt die bevoegdheid al bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit. De EU moet dat model overnemen, vinden ze.

“Een van de belangrijkste lessen van MH17 was dat vliegen boven conflictgebieden niet goed is geregeld”, zegt Sjoerdsma. “Dat is nog steeds niet het geval. Dit is het moment om het alsnog te regelen.” Volgens het Kamerlid moeten ook buitenlandse maatschappijen zich hieraan houden  als ze opstijgen vanaf een vliegveld in Europa of een vluchtnummer van Europese maatschappij gebruiken.

Lees ook: Premier Trudeau belt Rutte voor informatie en ervaringen rond MH17

De nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 pleiten al veel langer voor afspraken over het vliegen over conflictgebieden. “Ik was ook oprecht verbaasd dat er sindsdien zo weinig gebeurd is en dat dit nog steeds kan”, vertelt nabestaande Ria van der Steen.

Volgen Piet Ploeg van Stichting Vliegramp MH17 is dit het moment om door te pakken. “We zitten nu in de nasleep van het zoveelste vliegdrama. Dit is het moment om in te grijpen.” Als het Europees niet op korte termijn geregeld kan worden, moet Nederland zelf afspraken maken, vindt Ploeg.

Iran erkent fout

Ondertussen is woensdag duidelijk geworden dat Iran een aantal mensen heeft opgepakt in verband met het neergeschoten vliegtuig. Sjoerd Sjoerdsma van D66 zei eerder dat hij het goed vond dat Iran zijn fout al zo snel heeft toegegeven. “Iran erkent in drie dagen waar Rusland al meer dan vijf jaar zwijgt over MH17”, schreef hij op Twitter.

Sjoerdsma en Paternotte willen hun voorstel indienen bij het debat over vliegen over conflictgebieden. Dat staat gepland voor 29 januari.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.