Gezondheid

Corona-onderzoek RIVM onder kinderen 'kan nog paar maanden duren'

Voordat de resultaten van het corona-onderzoek onder kinderen en jongeren is afgerond zijn we waarschijnlijk een paar maanden verder. Dat laat een woordvoerder van gezondheidsorganisatie RIVM dinsdag weten aan Hart van Nederland. Of de scholen dus ook nog maanden dicht zullen blijven, is niet duidelijk.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Het ministerie van Onderwijs geeft aan nu niks hierover te kunnen zeggen. Een woordvoerder verwijst in een reactie op vragen van Hart van Nederland naar de persconferentie van het kabinet om 19.00 uur.

Het RIVM onderzoekt honderd gezinnen met kinderen waarin iemand besmet is met het nieuwe coronavirus. Zodra het virus is vastgesteld gaat er een verpleegkundige naar het gezin om monsters te nemen. Vervolgens worden de ouders en kinderen zes weken gevolgd en worden de klachten genoteerd.

Vorige week gestart

Een week geleden is het onderzoek bij het eerste gezin gestart. Dat moeten er uiteindelijk honderd worden, maar daar gaat wat tijd overheen. Het is niet precies te zeggen hoeveel tijd dat gaat kosten.

Lees ook: Scholen mogelijk langer dicht, minister Slob wacht RIVM-onderzoek af

“De laatste zes weken gaan pas in als het laatste gezin geïncludeerd is”, laat de woordvoerder weten. “Het gaat even duren voordat we op honderd gezinnen zitten. Voor we het definitieve resultaat hebben, zijn we waarschijnlijk een paar maanden verder.”

Scholen langer dicht?

Dit betekent niet per se dat de scholen in de tussentijd ook dicht moeten blijven, daar moet het kabinet een besluit over nemen. “Het zal ook afhangen van hoe de verspreiding van het coronavirus in Nederland gaat. En of we er in slagen om het het huidige beleid dat af te vlakken en te verminderen”, denkt het RIVM.