Dieren

Zo zag de eerste keer van de reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark eruit

Dierenliefhebbend Nederland is al 24 uur compleet in de ban van de parende reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Nu zijn er ook videobeelden van de eerste keer van mannetje Xing Ya en vrouwtje Wu Wen.

Maandag kwam het nieuws naar buiten dat de panda’s in het weekend voor het eerst hadden gepaard. Tot grote opluchting van de verzorgers, die al sinds de komst van de dieren naar Nederland in 2017 bezig waren met het koppelen van de bamboe-eters. Xing Ya werd speciaal getraind om op zijn achterpoten te kunnen staan, wat handig is voor de paring. Ook kreeg hij ter inspiratie geluidsopnames te horen van andere reuzenpanda-mannetjes in de paartijd. Daarnaast leerden de twee panda’s aan elkaar wennen, doordat hun urine in elkaars verblijf werd verspreid. Vorig jaar mochten ze voor het eerst aan elkaar snuffelen, maar toen was Xing Ya nog te jong en speels om verder te gaan.

Lees ook: Hoogtepunt in Ouwehands Dierenpark: de twee reuzenpanda’s hebben gepaard! 

Hopen op zwangerschap

Het is nog niet duidelijk of Wu Wen bij haar eerste keer ook daadwerkelijk meteen zwanger is geraakt. De komende weken controleren de verzorgers de urine van het pandavrouwtje iedere dag, om erachter te komen of de paring ‘succesvol’ is geweest. Een pandavrouwtje is maar een paar dagen per jaar vruchtbaar, een van de redenen dat de reuzenpanda een bedreigde diersoort is. Alleen in China komen ze nog in het wild voor. Volgens de laatste telling gaat het om slechts 1864 exemplaren.

Beeld: Ouwehands Dierenpark