Politiek

PvdA dumpt leenstelsel en wil studiebeurs terug in nieuw verkiezingsprogramma

De politieke steun voor het studieleenstelsel brokkelt gestaag af. Ook de initiator, de PvdA, trekt haar handen er van af in het nieuwe verkiezingsprogramma. Dat meldt de Volkskrant disndag. De basisbeurs komt terug en de schade van de afgelopen jaren wordt gecompenseerd.

Het idee voor een sociaal leenstelsel ontsproot begin deze eeuw in de PvdA vanuit de overtuiging dat ‘de bakker niet hoefde te betalen voor de opleiding van het zoontje van de advocaat’. In het kabinet-Rutte II (van VVD en PvdA) volgde de invoering van het leenstelsel. Het leenstelsel leverde een bezuiniging op van 1 miljard euro, waarover werd afgesproken dat die ten goede zou komen aan het hoger onderwijs.

Lees ook: Studenten bombarderen DUO tot ‘Ministerie van Schulden’ tijdens protest tegen leenstelsel

Het stelsel ligt sindsdien onder vuur. Studenten protesteerden en eerder al lieten D66 en GroenLinks weten terug te willen naar een (gedeeltelijke) beurs.

Compensatie

In het verkiezingsprogramma kiest de PvdA nu voor verdere rigoureuze ingrepen. Niet alleen de basisbeurs keert terug: de investeringen in het hoger onderwijs en de ruimere aanvullende beurs blijven overeind. Ook zou de generatie studenten die geen basisbeurs ontving “compensatie” moeten krijgen. Dit alles wordt betaald uit “een progressiever belastingstelsel, met een toptarief van 60 procent voor de hoogste inkomens”.

Lees ook: ‘Generatie grootste pechstudenten recht op tegemoetkoming leenstelsel’

ANP