Gezondheid

VIDEO: Personeel in verzorgingstehuis loopt polonaise met ouderen, draagt geen mondkapje

Anderhalve meter afstand houden en geen fysiek contact maken. Dat doen we nu een half jaar om corona eronder te krijgen. Niet alleen voor onszelf, maar zeker ook voor de kwetsbaren in de samenleving. En toch ging het vrijdag mis in een Amsterdams verzorgingstehuis.

Op beelden die dragqueen Diva Mayday heeft gedeeld op Instagram is te zien hoe personeel in woonzorgcentrum Flesseman in een polonaise door de aula rondloopt. Mayday was daar vrijdag samen met andere dragqueens aanwezig op een speciale middag voor ‘roze’ ouderen.

Geen afstand, geen mondkapjes

Het is een feestelijke middag in het verzorgingstehuis aan de Nieuwmarkt. Er wordt gezongen op Johnny Jordaans klassieker Geef mij maar Amsterdam en al snel gaan de voetjes van de vloer. Aanleiding voor het feestgedruis is het heugelijke feit dat een van de bewoners 91 jaar oud is geworden.

De medewerkers slaan hun handen op elkaars schouders, wat vanzelfsprekend hoort bij een polonaise, maar in hun enthousiasme vergeten sommige feestvierders hun mondkapje op te zetten. Ook wordt er geen afstand gehouden.

Bekijk ook: Polonaise in Brabants café slechts enkele uren voor heropening horeca

Op een gegeven moment is ook te zien hoe een oudere heer meeloopt in de polonaise. Daarnaast worden enkele dames op leeftijd in hun rolstoel meegereden door de zaal.

Een momentopname

Een woordvoerder van zorginstelling Amsta, waar het Amsterdamse ouderencentrum onder valt, zegt tegen Hart van Nederland dat het om een “momentopname” gaat. “Het was helaas een kort moment bij het laatste lied waarbij ‘in the heat of the moment’ een aantal medewerkers zich in hun enthousiasme onvoldoende aan de regels hielden.”

De medewerkers zijn hier direct op aangesproken, aldus de zegsvrouw. “We betreuren dat dit is gebeurd.” Amsta benadrukt dat het personeel “strikte hygiëneregels” hanteert, “waarbij mondkapjes preventief worden gebruikt bij contact met bewoners op minder dan anderhalve meter”.