De politie heeft beelden online gezet van zeven verdachten van de rellen in juni in Hoorn na demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen. De politie hoopt zo de identiteit van de zeven te achterhalen.

Ze worden onder meer verdacht van het gooien van een stoel waardoor een politiepaard en ruiter vielen en gewond raakten, het gooien van stenen of stoeptegels naar de politie en de mishandeling van een journalist van De Telegraaf.

Lees ook: Burgemeester Hoorn: jongeren hebben de rellen rond demonstratie JP Coen uitgelokt

De demonstraties zelf verliepen 19 juni rustig en vreedzaam. De onlusten braken uit na de demonstratie. Een groep van ongeveer honderd jongeren trok naar de binnenstad. De gemeente vermoedt dat deze groep niet betrokken was bij de demonstratie, maar doelbewust naar Hoorn was gekomen om te rellen. Zij gooiden stenen naar politiepaarden en smeten met tuinmeubilair. (Tekst gaat verder onder video)

Noodbevel

De ME werd ingezet om de relschoppers terug te dringen. Vervolgens ging een andere groep van honderd tot tweehonderd jongeren bij het station zich met de situatie bemoeien. Ook deze groep keerde zich tegen de politie. Uiteindelijk gaf de burgemeester met een noodbevel opdracht tot een ontruiming en sluiting van de horeca en keerde de rust rond middernacht weer terug.

ANP