112

Politie: 'Heet weekendje van de baan door verbod op protesten'

De politie verwacht geen grote problemen meer vanwege demonstraties dit weekend. Dat zegt een woordvoerder van de korpsleiding tegen Hart van Nederland. ‘Veel mensen blijven waarschijnlijk thuis.’

Eerder vandaag zei eenheidschef Wilbert Paulissen nog dat de politie zich voorbereidde op een ‘heet weekendje’, maar nu de betogingen verboden zijn is ook bij de politie de druk van de ketel. De politie tuigde zelfs een Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (NSGBO) op, maar zo’n nationale coördinatieclub blijkt nu toch niet nodig. ‘We verwachten nu veel minder betogers, en mensen die toch komen kunnen we veel makkelijker wegsturen’, aldus de politie.

Vooralsnog lijken veel demonstranten inderdaad weg te blijven. Op de Dam in Amsterdam – waar eerder een betoging was aangekondigd – is veel politie op de been, maar is slechts een handjevol burgers aanwezig. Ook het protest wat viruswaanzin.nl voor morgen in Den Haag aankondigde lijkt kalm te blijven. De advocaat van de actiegroep riep sowieso op om niet naar het Malieveld te komen nadat het verboden werd. Eerder riep voorman Willem Engel juist op om wél te komen (video).

De politie stond op scherp omdat behalve demonstranten ook voetbalhooligans lieten weten naar Den Haag te zullen komen. “Laat één ding duidelijk zijn: demonstreren is een grondrecht, maar rellen tolereren we niet”, zei Paulissen daar namens de Nationale Politie over.

Lees ook: Gemeente Den Haag: ‘Ook op persoonlijke titel demonstreren is verboden’

Simpelweg te gaan rellen

In een interview met De Telegraaf sprak de politiechef al zijn zorgen uit over de onrust. “Het was vóór de coronaperiode al onrustig met de boerenprotesten, maar nu de maatschappij weer wat opengaat wordt het nog onrustiger. Je hebt de mensen die zich verzetten tegen de coronamaatregelen, de Black Lives Matter-beweging en mensen die vertier zoeken door simpelweg te gaan rellen. En laat één ding duidelijk zijn: demonstreren is een grondrecht, maar rellen tolereren we niet”, zegt Paulissen. De politiechef ziet ook onlusten die niets met demonstraties te maken hebben, zoals de rellen in Helmond. “Mensen willen de vrijheid vieren, zo lijkt het. Maar dan is rellen niet de manier.”

Lees ook: Gemeente Den Haag: ‘Ook op persoonlijke titel demonstreren is verboden’

ANP/Redactie