Gezondheid

Politie maakt einde aan 'feest' bij Vindicat: 'Ik zakte door de grond toen ik het hoorde'

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de stekker getrokken uit een feest in een pand van de Groningse studentenvereniging Vindicat. Leden van de vereniging waren het pand binnen gegaan.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Agenten gingen af op een melding en troffen vijftien personen aan in het pand aan de Grote Markt in Groningen. Alle aanwezige personen hebben een boete van 390 euro gekregen omdat ze zich niet hielden aan de regels die gelden om verspreiding van het coronavirus te beperken. Dat bevestigt de politie aan Hart van Nederland.

Daarmee werd er in totaal voor 5.850 euro aan boetes uitgeschreven.

‘Ik zakte door de grond toen ik het hoorde’

Vindicat-rector Floris Hamann baalt enorm van de samenscholing. Hij was zelf niet aanwezig en hoorde vanochtend dat een aantal mannen die al drie jaar lid zijn van de vereniging het pand waren binnengegaan.

“Toen ik vanochtend wakker werd en zag wat er was gebeurd, zakte ik door de grond. Het is een ongelooflijk domme actie. Het is in strijd met het coronabeleid en ze brengen zo mensen in gevaar. Dit is te bizar voor woorden”, zegt hij tegen Hart van Nederland.

Met de sleutel binnengekomen

Het pand was vannacht gesloten, maar toch had één van de leden een sleutel. “Bepaalde mensen die een functie hebben binnen de vereniging, hebben de sleutel”, aldus Hamann. De leden die vannacht beboet zijn, worden van de vereniging verwijderd. Of ze voor een bepaalde tijd geschorst worden of definitief van de vereniging worden verwijderd, kan Hamann nog niet zeggen.

Lees ook: ‘Vindicat-leden met klachten coronavirus blijven in Italië’

Vindicat werkt al enige tijd aan een cultuurverandering, omdat de vereniging de laatste jaren veel in opspraak is geweest. Volgens Hamann is dit nu bijna voor niets geweest. “De afgelopen tijd hebben we zo hard gewerkt aan onze reputatie. Ik heb gisteren nog met burgemeester Koen Schuiling besproken dat we zo trots waren als vereniging en op onze leden. Als je dan van die samenscholing hoort, dan zak je door de grond”, zegt Hamann teleurgesteld.

Gesprek met de burgemeester

Burgemeester Schuiling heeft aangeboden om een gesprek te voeren met de leden die vannacht beboet zijn. “Ik denk dat het goed is dat ze aangesproken worden door de burgemeester. Het is in dit soort tijden zo belangrijk dat we ons allemaal aan de regels houden. Het is gewoon zo jammer dat dit is gebeurd. Precies wat we er nu niet bij kunnen hebben”, aldus Hamann.

Beeld: Persbureau Meter