Gezondheid

'Vindicat-leden met klachten coronavirus blijven in Italië'

Morgen maken 900 leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat zich op voor de terugreis naar Nederland. Maar: alleen leden die morgen geen klachten vertonen die hinten op het coronavirus, mogen mee naar huis. Dat heeft de GGD Groningen bekend gemaakt.

Lees ook: Alle besmettingen met het coronavirus in Nederland

Voor de studenten de bussen mogen betreden, worden ze gecontroleerd op symptomen. Heeft iemand klachten, dan worden de Italiaanse autoriteiten ingelicht en ter plekke getest op het virus. De studenten die geen klachten hebben, dan mogen ze de bus in en op weg naar Nederland.

Wat gebeurt er met de studenten in Nederland

De GGD zegt dat de bussen gefaseerd worden opgevangen “op een locatie in Nederland”. De terugkeerders zullen niet alleen worden geïnformeerd, maar er zal ook worden gekeken of er toch klachten zijn. Het zal flink wat menskracht vergen.

De groep, die voornamelijk met bussen reist, vertrok afgelopen zaterdag “na overleg met experts” toen in de omgeving van het reisdoel al diverse coronabesmettingen waren. Dinsdag volgde het aangescherpte advies om het noorden van Italië alleen te bezoeken als het echt nodig is.

Eventuele zieke Vindicat-leden worden in aparte bussen naar Nederland gebracht. Dat zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) donderdag in de Tweede Kamer. Bij thuiskomst ligt bij alle studenten een brief van de GGD op de mat over het voorkomen van verspreiding. De minister adviseert thuis te blijven bij “kuchen” en de huisarts te benaderen wanneer hier koorts bij komt.