112

Politie geeft inkijkje onderzoek naar mysterieuze verzender bombrieven

De politie heeft een inkijkje gegeven in het onderzoek naar de bombrieven die deze week en vorige maand zijn verstuurd. In de bombrieven die door een nog onbekende afperser naar verschillende bedrijven zijn verstuurd, zat een papieren zakje met een aanzicht van Delft.

De politie heeft deze informatie naar buiten gebracht en hoopt dat wanneer iemand zonder duidelijke reden om meer van dit soort zakjes heeft gevraagd in een winkel of deze in behoorlijke hoeveelheid bezit of heeft besteld, dat nu komt melden. Om mensen over de brug te krijgen is er 15.000 euro tipgeld uitgeloofd. ”Het is een bewuste keuze om deze informatie nu naar buiten te brengen. We hopen dat we informatie krijgen die ons dichter naar de dader brengt”, aldus politie Amsterdam.

Lees ook: Zo ziet de bombrief eruit die vandaag in Amsterdam is gevonden

De politie geeft verder aan dat de zwaarte van de explosieven meevalt. “Je zult bij een ontploffing geen ledematen verliezen, maar brandwonden zijn wel degelijk mogelijk. We kunnen zeker niet uitsluiten dat er poststukken volgen met zwaardere explosieven.”

Bitcoins

De dader eist verschillende bedragen in bitcoins. Om de mysterieuze afzender te pakken te krijgen, trekt de politie “alle registers open”.

Lees ook: Bombrief ontploft bij ING-kantoor in Amsterdam, geen gewonden

Lees ook: Verdachte poststuk in Leusden bevatte explosieven, EOD maakt bombrief onschadelijk

De afperser stuurde in januari een aantal bombrieven naar bedrijven door het hele land, daarna bleef het enige tijd stil. Woensdag doken weer bombrieven op, en ook donderdag werden er een paar bezorgd: in Leusden, Amsterdam en Oudenbosch.