112

Verdachte poststuk in Leusden bevatte explosieven, EOD maakt bombrief onschadelijk

De verdachte brief die donderdagochtend werd aangetroffen bij een bedrijf in Leusden bevatte explosieven. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het pakketje onschadelijk gemaakt.

Het bedrijf, Unisys Payment Services & Solutions, aan de Storkstraat in het Utrechtse Leusden maakte donderdagochtend een melding van een verdacht pakketje. Hierop werd de politie, brandweer en de EOD ingeschakeld.

De politie houdt er rekening mee dat er een verband is tussen deze brief en de brieven die woensdag ontploften bij bedrijven in Amsterdam en Kerkrade. Die werden verzonden door een afperser die een niet onthuld bedrag eist in bitcoins.

Woensdag ontploften twee bombrieven in Amsterdam en Kerkrade. De verzender eist een niet onthuld bedrag in bitcoins. Blijft betaling uit, dan dreigt de afperser om meer bombrieven te sturen. In Amsterdam werd de bombrief gevonden in een postsorteercentrum van ABN AMRO, in Kerkrade bij een postsorteerbedrijf van Ricoh.

Lees ook: Bombrieven Amsterdam en Kerkrade maakten ‘sissende geluiden’

De politie verspreidde woensdag een foto van de nieuwste bombrieven. De foto is bedoeld om mogelijke nieuwe doelwitten te waarschuwen. De brieven die kleine explosies veroorzaakten bij twee bedrijven in Amsterdam en Kerkrade, hadden deze keer niet het Centraal Invorderings Bureau uit Rotterdam als afzender.