Gezondheid

Lange Frans neemt omstreden uitspraken over Rutte niet terug

Verschillende politici hebben donderdag verbijsterd gereageerd op uitspraken van rapper Lange Frans en ‘graancirkelspecialist’ Janet Ossebaard. In een woensdag verschenen aflevering van de podcast die Lange Frans presenteert, fantaseren de twee openlijk over een aanslag op onder meer premier Mark Rutte.

“Deze dagdromen van Lange Frans en mevrouw Ossenbaard zijn doodeng”, schrijft Gert-Jan Segers (CU) op Twitter.

(Tekst gaat verder onder tweet)

“Dit gesprek is een bizarre en gevaarlijke (en strafbare?) fantasie van Lange Frans en Ossenbaard”, reageert ook Pieter Omtzigt (CDA).

(Tekst gaat verder onder tweet)

In het clipje, dat massaal wordt gedeeld op Twitter, somt Ossenbaard het lijstje publieke figuren op die volgens haar gaan ‘vallen’: “Mark Rutte, Geert Wilders, het koningshuis, allemaal”. Waarop Lange Frans reageert: “En moeten we dat zelf doen, of gaat er hulp komen?”

Schietkunsten toereikend

“Wij kunnen dit niet alleen”, antwoordt Ossebaard. “Wat moeten we doen? Die man doodschieten? Ik ga het niet doen, ik wil graag mijn karma schoon houden.” Volgens de rapper zijn zijn schietkunsten toereikend, maar “het is alleen dat mijn hoofd zegt van wacht even, ik hou van mijn nachtrust.”

Lees ook: Ophef over uitspraken podcast Lange Frans: ‘Het hele Torentje platleggen’

De verwijzing naar zijn schietkunst is opmerkelijk. De vrouw van Lange Frans werd in 2011 veroordeeld voor verboden wapenbezit. Ze was met een vuurwapen en munitie gearresteerd bij het huis van Baas B, met wie haar man ooit een duo vormde en met wie hij een zakelijk conflict had.

‘Politiek is corrupt’

Lange Frans heeft inmiddels zelf ook gereageerd op de ophef die zijn podcast veroorzaakte. De artiest was donderdagmiddag niet bereikbaar voor verder commentaar.

“Lieve mensen, allereerst ontzettend bedankt voor het kijken naar de nieuwe podcast”, reageert Lange Frans in een boodschap aan de pers. “Bijna 100.000 views binnen 24 uur. En naast de overweldigende hoeveelheid positieve berichten zie ik ook wat er gebeurt in de media en in politiek Den Haag als je praat over het laten vallen van politieke personen.”

“Als Janet vertelt dat ze naar Trump mailde of hij alsjeblieft Nederland niet wil vergeten, dan komt dat wel ergens vandaan”, stelt Frans. “Wij zijn van mening dat de top van de Nederlandse politiek zo corrupt is dat wij hulp van buitenaf nodig hebben om hier een frisse start te kunnen maken.”

ANP/redactie