Gezondheid

Petitie om Amsterdams' oudste bioscoop te redden al ruim 21.000 keer ondertekend

De petitie om The Movies, de oudste bioscoop van Amsterdam, te redden is binnen ongeveer twee dagen door 21.000 mensen ondertekend.

Onder anderen de acteurs Georgina Verbaan en Huub Stapel, regisseurs Eddy Terstall en Martin Koolhoven steunen het initiatief.

Veel mensen deelden op sociale media ook hun herinneringen aan The Movies. Exploitant Kadir Selcuk meldde zaterdag in een interview op de site van de Kunstraad Amsterdam dat het exploiteren van de filmzaal niet meer rendabel is door de coronamaatregelen. Er kunnen nu nog maar tussen de tien en veertig mensen per zaal worden toegelaten.

2019 was recordjaar

De dreigende sluiting voor The Movies, dat sinds 1912 bestaat, is extra wrang. Dit omdat de bioscoop in 2019 een recordaantal bezoekers verwelkomde. Ook het Filmfonds luidde deze week de noodklok over de filmtheaters.

Lees ook: Eerste bioscoop valt om door coronamaatregelen, meer filmhuizen op randje van afgrond

Eerder deze week sloot Cinema Tiel in Tiel de deuren omdat het exploiteren van het theater door de coronaremaatregelen niet meer rendabel was. Het is voor zover bekend de eerste Nederlandse bioscoop die slachtoffer is geworden van de coronacrisis. Voor het voortbestaan van andere arthouse-bioscopen wordt gevreesd.

Inzamelingsacties

De websites Cinecrowd en Voordekunst hebben inmiddels aangeboden om inzamelingsacties op te zetten voor filmhuizen die in de problemen verkeren. Een campagne voor filmhuis Slieker in Leeuwarden bracht in een maand tijd 18.000 euro op, zodat het theater voorlopig uit de gevarenzone lijkt. Op sociale media werd de suggestie gedaan ook zo’n initiatief in het leven te roepen voor The Movies.