Gezondheid

Eerste bioscoop valt om door coronamaatregelen, meer filmhuizen op randje van afgrond

Cinema Tiel moet binnenkort de deuren sluiten. Eigenaar Paul Visser stelt dat vrijdagavond in een mail. Het filmtheater in de Betuwe kan door de coronamaatregelen van de overheid niet meer open blijven.

Het is met de beperkte bezoekersaantallen die nu zijn toegestaan niet meer mogelijk de exploitatie voort te zetten van het theater. De bioscoop is al bijna vijftig jaar oud en de enige in Tiel.

Ook oudste bioscoop van Amsterdam op randje

Voor zover bekend is het de eerste bioscoop in Nederland die het slachtoffer wordt van de coronacrisis. Maar meer filmhuizen dreigen op korte termijn om te vallen. Exploitant Kadir Selcuk meldt in een interview op de website van de Amsterdamse Kunstraad dat ook The Movies, de oudste bioscoop van Amsterdam, op de rand van de afgrond staat.

Lees ook: Eindelijk weer staren naar het grote witte doek, de bioscoop weer open!

Door de coronaregels zijn in elke zaal nog maar tussen de tien en veertig bezoekers toegestaan. “Dat betekent dat we zelfs in de meest optimale situatie met heel zwaar verlies gaan draaien”, stelt Selcuk. De verhuurders van de bioscoop aan de Haarlemmerdijk staan volgens de exploitant niet open voor een coulanceregeling vanwege de coronacrisis.

2019 was recordjaar

De dreigende sluiting voor The Movies, dat sinds 1912 bestaat, is extra wrang omdat de bioscoop in 2019 een recordaantal bezoekers verwelkomde. Ook het Filmfonds luidde deze week de noodklok over de filmtheaters. Directeur Bero Beyer heeft een speciaal subsidiepotje vrijgemaakt om te kunnen bijspringen als dit soort kleine en middelgrote bioscopen in grote nood verkeren.