112

Pastoor Everard de Jong denkt nog vaak aan Tanja Groen: 'De gebeden hebben niet mogen baten'

Pastoor Everard de Jong van de parochie Sint Michaël in het Maastrichtse Heugem kijkt met meer dan gemiddelde belangstelling naar het onderzoek van een graf op de katholieke begraafplaats in zijn parochie. In 1993 was hij plaatsvervangend pastoor in Heugem toen Tanja Groen verdween.

Lees ook: Lichaam Tanja Groen niet gevonden in graf op kerkhof Maastricht

“Ik heb toen zelf ook meegezocht”, vertelt hij woensdag aan Hart van Nederland. “Ik herinner me dat er met honden en een helikopter werd gezocht. Maar we vonden niets. Ook haar fiets vonden we niet terug.”

De 61-jarige De Jong is hulpbisschop van het bisdom Roermond, en sinds anderhalve maand ook pastoor in Maastricht. “Net als nu, was ik ook toen hier als pastoor werkzaam, wel opvallend!”, zei De Jong. “Ik was indertijd net twee weken als vervanger in Heugem, toen het meisje verdween.”

‘Ze voelde zich schuldig’

“Het was moeilijk, allereerst voor haar eigen studentenvereniging”, vertelt de pastoor. “Ze voelden zich schuldig. Ze hadden haar immers alleen laten gaan na een activiteit op de vereniging. Sindsdien is het beleid ook dat niemand ooit ergens alleen naartoe gaat ‘s avonds.”

De Jong vertelt dat destijds het verdriet erg groot was. Ook voelden veel studenten zich niet meer veilig in hun eigen stad. “Iedereen vroeg zich af of je in Maastricht nog wel veilig kunt studeren.”

Na de verdwijning organiseert de pastoor twee gebedsavonden om samen te bidden voor een veilige terugkeer van Tanja. “We hebben iedereen laten participeren met eigen gebeden en toespraakjes”, vertelt De Jong. “Iedereen kon zeggen wat hij of zij wilde. Er was ruimte om te verwerken en te herdenken. Het heeft helaas niet mogen baten, ze is niet teruggevonden.”

Altijd in gedachten

Jaren later denkt de pastoor nog steeds vaak aan Tanja. “Vooral als ik bij een studentenvereniging ben, denk ik aan haar. En ik denk aan haar familie, die haar heel erg mist.”

De politie nam dinsdagavond contact op met de vicevoorzitter van het kerkbestuur om te zeggen dat ze opgravingen gingen verrichten in een van de graven op het kerkhof. Waar ze naar gingen zoeken, zeiden ze er volgens De Jong niet bij. “Wij dachten dat het om een drugszaak ging. Ik hoorde pas deze ochtend dat ze op zoek zijn naar Tanja Groen.”

De Jong is hoopvol. “Ik hoop echt dat ze nu gevonden wordt. Het is een drama voor de familie om al die jaren in onzekerheid te verkeren.”