112

19-jarige jongen opgepakt in aanloop naar 'Project X-feest' in Hoogeveen

Een 19-jarige jongen uit Hollandscheveld is donderdagavond opgepakt voor opruiing. Hij zou betrokken zijn bij het aangekondigde ‘Project X-feest’ in het nabijgelegen Hoogeveen.

Dat laat burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen vrijdag weten aan Hart van Nederland. Jongeren in de Drentse plaats zorgden in de afgelopen week voor veel overlast. De gemeente en politie zeggen een groep van veertig jongeren in het vizier te hebben. Een van hen is nu dus aangehouden.

De politie heeft donderdag huisbezoeken bij de overlastgevende jongeren gedaan. Hun ouders zijn geïnformeerd en de onruststokers hebben een waarschuwingsbrief gekregen.

Racen door woonwijken

De politie moest deze week twee keer ingrijpen toen tientallen jongeren de straat opgingen na oproepen op social media. Ze raceten met auto’s en scooters door woonwijken en hielden buurtbewoners uit hun slaap.

Dinsdag werden vier minderjarigen aangehouden voor het afsteken van vuurwerk en het beledigen van een agent. De gemeente en politie waarschuwen dat er hard zal worden opgetreden tegen onruststokers.

‘Project X-feest’ in Hoogeveen?

Vanwege de onrust van afgelopen week houdt de politie de plannen voor een zogenoemd ‘Project X-feest’ op vrijdagavond scherp in de gaten. In verschillende appgroepen gingen posters rond met de aankondiging voor een groot feest in het centrum van Hoogeveen.

Lees ook: Hoogeveen houdt plannen voor Project X-feest in de gaten

Een dergelijk feest liep in 2012 in het Groningse Haren flink uit de hand toen duizenden jongeren erop afkwamen. De avond eindigde toen in plunderingen en rellen met de politie. Sindsdien circuleerden er vaker oproepen voor zulke feesten, maar liep het telkens met een sisser af.

Toch wordt deze aankondiging serieus genomen, verzekert burgemeester Loohuis. “De gemeente blijft goed monitoren, gaat met jongeren en hun ouders in gesprek en doet samen met de politie wat nodig is”, legt hij uit. “We doen wat nodig is om de onrust en overlast voor onze inwoners te stoppen.”