Gezondheid

Coronapatiënt Joël Borelli smeekt mensen binnen te blijven: 'Dit virus is een sluipmoordenaar'

Joël Borelli uit Eindhoven ligt al een week aan de beademing nadat hij het nieuwe coronavirus had opgelopen. “Elke handeling kost veel energie”, vertelt de entertainer aan Hart van Nederland. “Langzaamaan raak je helemaal uitgeput.”

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

De 39-jarige Borelli, artiestennaam van Joël Boreel, is jong, fit en gezond. Toch werd hij na een skitrip naar Oostenrijk geveld door de ziekte. “De koorts werd met de dag erger”, vertelt hij. “Na drie dagen ben ik met de ambulance opgehaald.” Volgens de artiest blijkt hierdoor opnieuw dat iedereen vatbaar is voor het virus, jong en oud.

‘Virus is sluipmoordenaar’

Naar omstandigheden gaat het volgens hem een stuk beter. “Drie dagen geleden voelde het nog als een enorm gevecht, zowel fysiek als emotioneel, omdat je alleen bent”, legt Borelli uit. “Je hebt koorts, je hallucineert en je bent kortademig.”

Qua koorts gaat het inmiddels beter, maar zonder beademing kan hij nog niet. Inmiddels ligt de artiest een week in Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Dit virus is een sluipmoordenaar, maar ik ben aan de winnende hand”, bezweert Borelli met horten en stoten in zijn beademingskapje. “Maar het is echt een slijtageslag.”

‘Mensen, blijf binnen’

Joël Borelli is naast artiest ook vader van drie. Naast zijn ziekenhuisbed hangen tekeningen die zijn kinderen hebben gemaakt. “Daar kijk ik veel naar, ze trekken me er doorheen. Je mist je gezin, je voelt je eenzaam, maar gelukkig kunnen we Facetimen en bellen. Het is heel fijn om dadelijk weer met ze samen te zijn.”

Lees ook: Inmiddels 213 mensen in Nederland overleden aan het coronavirus

Juist omdat hij weet hoe het is om corona te hebben, snapt Borelli er niets van dat mensen de adviezen van de overheid in de wind slaan. “De ene avond klappen ze voor de mensen in de zorg, een dag later gaan ze naar het strand. Dat rijmt niet met elkaar.”

Volgens hem zijn mensen zich niet bewust hoe slopend de ziekte is. “Ik hoop dat iedereen beseft dat binnen blijven en adviezen opvolgen de manier is om dit te stoppen. Alleen dan kan het. Hou daar alsjeblieft rekening mee.”