Weer & Verkeer

Het regent weerrecords vandaag: nu ook warmste novemberdag ooit

Opnieuw is er vandaag een weerrecord gesneuveld. Op het KNMI-meetpunt in De Bilt steeg de temperatuur vlak voor het middaguur naar 19,1 graden en daarmee is het officieel de warmste novemberdag ooit gemeten, meldt Weer.nl.

Het oude novemberrecord stond pas twee jaar: op 6 november 2018 kwam het kwik in De Bilt uit op 19,0 graden. Het is dan ook absurd warm voor de tijd van het jaar. De huidige temperaturen horen eerder bij de (na)zomer dan de herfst: de nu gemeten 19,1 graden is gelijk aan de gemiddelde temperatuur in het midden van september.

Lees ook: November gaat dit jaar ‘uitzonderlijk warm’ van start: ‘Moeiteloos zonder jas naar buiten’

Het is al het tweede officiële warmterecord dat vandaag verbroken is. Om 1.10 uur steeg de temperatuur op het landelijke weerstation naar 17,5 graden en daarmee was het de warmste 2 november ooit gemeten in De Bilt. Het vorige officiële datum-warmterecord stamde van 2 november 2014, toen werd het 17,4 graden.

Warme lucht uit zuiden

Inmiddels is ook het landelijke datum-warmterecord verbroken: in het Limburgse Arcen werd zojuist 20,4 graden gemeten. Nog nooit eerder werd het ergens in Nederland zo warm op 2 november. En dus kan het oude record uit 1984 (Maastricht) de prullenbak in.

Het warme weer is te danken aan de diepe zuid tot zuidwestelijke stroming waar we inzitten. Door het grote verschil in luchtdruk tussen het noordwesten en zuidoosten staat er veel wind, die warmte vanaf de Azoren en Zuidwest-Europa in hoog tempo onze kant op stuurt. Dat begon gisteren en afgelopen nacht werd het dus alleen maar warmer.

Lees ook: Waar komt die novemberwarmte vandaan?

Vanmiddag koeler

Vanmiddag trekt er een koufront over het land, wat lokaal gepaard gaat met zware windstoten en soms felle buien. Achter dit koufront wordt een stuk minder zachte lucht aangevoerd waardoor de temperatuur later vandaag zakt tot een graad of 12.

Lees ook: Oktober 2020: meer regen, minder zon, maar tóch warmer dan normaal

De komende dagen blijven de temperaturen op dat lagere niveau. Verder wordt het een stuk rustiger omdat een hogedrukgebied in de buurt komt. Hierdoor kunnen we meer zon verwachten, maar ook koudere nachten en mist in de nacht en vroege ochtend.

Tekst: Redactie/ANP