Politiek

Opening Lelystad Airport opnieuw uitgesteld om coronacrisis

De opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld tot november volgend jaar, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. De luchthaven zou het vakantieverkeer van Schiphol gaan overnemen, maar door de coronacrisis is dat dit jaar nog niet nodig.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Door de wereldwijde maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan is het vliegverkeer drastisch afgenomen. Schiphol wordt nu deels gebruikt als parkeerplaats voor vliegtuigen die aan de grond worden gehouden. Daardoor is het nog niet nodig om vluchten door te verwijzen naar Lelystad, zegt Van Nieuwenhuizen.

Lelystad Airport vaker uitgesteld

Schiphol mag door afspraken met omwonenden al een paar jaar nauwelijks meer groeien. Lelystad Airport had al een paar jaar in gebruik moeten zijn als luchthaven voor met name vakantieverkeer. Maar door gedoe over onder meer vliegroutes en de gevolgen voor natuur en milieu is dat al een paar keer eerder uitgesteld.

Lees ook: Opening Lelystad Airport definitief uitgesteld

De minister stuurde er tot nu toe op aan dat Lelystad Airport uiterlijk dit najaar alsnog open zou gaan, zoals ook is afgesproken in het regeerakkoord. Dat leek al langer moeilijk haalbaar. Niet alleen de linkse oppositie, maar ook de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zijn nog altijd zeer kritisch vanwege de impact op de natuur.

Meer stikstof dan gedacht

Dinsdag bracht de Commissie voor de milieueffectrapportage naar buiten dat ze de stikstofneerslag door het vliegveld in eerdere berekeningen heeft onderschat. Deze ligt iets hoger dan de grens waarboven een natuurvergunning nodig is, concludeert de commissie samen met gezondheidsorganisatie RIVM.

Greenpeace hoopt dat dit nieuwe uitstel ook tot afstel leidt. “Er moet een streep door Lelystad Airport”, reageert de natuurorganisatie. Ook andere actiegroepen zijn blij dat het langer duurt voordat het vliegveld opengaat. Ze zagen het uitstel vanwege de stikstofproblemen al aankomen, zeggen ze in een reactie.

ANP