Politiek

Op dag van boerenprotesten publiceert boerenpartij programma

Op de dag dat honderden boeren naar Bilthoven trekken om te demonstreren tegen het landbouwbeleid, presenteert de nieuwe partij BoerBurgerBeweging (BBB) haar voorlopige verkiezingsprogramma. De partij pleit onder meer voor een “stabiel, langjarig en betrouwbaar plattelandsbeleid met een looptijd van tientallen jaren”.

Een beleid voor ‘gezonde boeren’ is een van de acht pijlers waarop de boerenpartij zich zal baseren. Verder maakt de partij zich hard voor de leefbaarheid op het platteland door voorzieningen als scholen, het openbaar vervoer en pinautomaten op peil te houden. Ook is de positie van de land- en tuinbouw een belangrijk onderwerp. Verder wil de partij dat de beschermde natuurgebieden waarvoor nu stikstofmaatregelen worden genomen op de schop gaan.

Lees ook: Boerenprotest in De Bilt druk, maar vreedzaam van start

Woede over stikstofbeleid

Mogelijk kan BBB profiteren van de woede onder boeren over het stikstofbeleid. CDA en VVD kunnen normaal gesproken op relatief veel stemmen uit de agrarische hoek rekenen, maar zij maken deel uit van de coalitie die op last van de Raad van State stikstofbesparende maatregelen neemt.

In mei werden de eerste twaalf kandidaten bekendgemaakt die op de lijst van de boerenpartij komen. Drie van hen hebben een actief boerenbedrijf.

Tekst & Beeld: ANP